Britanska kompanija
40

U Varešu počeo s radom rudnik u kojem će primarno iskopavati cink, barit i olovo, uloženo 400 miliona KM

B. H.
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
Danas je sa radom počeo rudnik Rupice britanske kompanije Adriatik Metals BiH u Tisovcima kod Vareša. U rudniku će se iskopavati rude cinka, barita i olova, a mnogi očekuju kako će početak rada rudnika značiti i oživljavanje samog grada Vareša.

Iako je tokom istražnih radnji pronašle naslage i zlata i srebra bakra, fokus će biti na cinku baritu i olovu. Ovo je investicija kompanije Adriatik Metals iz Velike Britanije koja je koštala preko 400 miliona maraka.

Očekuje se da će kompanija od samog rudnika do 2050. prihodovati oko pet milijardi maraka.

Na otvaranju rudnika bili su prisutni i predstavnici Vlade FBiH predvođeni premijerom Nerminom Nikšićem.

Premijer Nikšić, obraćajući se prisutnima, istakao je zadovoljstvo da su ovom otvaranju uz građanke i građane Vareša, prisustvovali i predstavnici federalne, kantonalne i lokalne vlasti, kao i diplomatskog kora, te da su svi zajedno prepoznali važnost projekta i došli da podrže početak rada rudnika koji, kako je naglasio, znači mnogo za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

"Ovaj projekt značajno utiče na bruto društveni proizvod cijele BiH. Zahvalan sam čelnicima kompanije Adriatic Metals BiH Paulu Croninu i Saneli Karić koji su vodili jednu tvrdoglavu, nadljudsku bitku sa administrativnim preprekama. Zadovoljstvo mi je da su i lokalna zajednica, kao i vlade Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, prepoznale i učinile sve da ovaj projekt dovedemo do kraja i da danas obilježavamo početak rada. Investicija od 450 miliona dolara i oko 500, što direktno što indirektno, zaposlenih ljudi, sigurno je nešto iza čega sve vlasti moraju stati u punom kapacitetu", kazao je premijer Nikšić.

Vrlo važnim naglasio je i poruku koja se ovom uspješnom investicijom šalje svim budućim investitorima da mogu doći u našu zemlju i investirati.

"Meni je zadovoljstvo da je Vlada Federacije BiH jednoglasno stala iza ovog projekta. Pozivam vas sve zajedno da širimo ovu pozitivnu klimu, šaljemo pozitivnu priču u svijet i da ovo zaista bude početak novog investicijskog zamaha kako u Zeničko-dobojskom kantonu, tako i u Federaciji, i cijeloj Bosni i Hercegovini. Želim vam svima uspješan rad, uz tradicionalni rudarski pozdrav: Sretno!", poručio je premijer Federacije BiH.

Britanska investicija

Premijer Nikšić, te ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, premijer ZDK Nezir Pivić, načelnik općine Vareš Zdravko Marošević, te generalni direktor Adriatic Metals BiH Cronin, svečanim presjecanjem vrpce ozvaničili su otvaranje rudnika, a nakon čega je upriličen i obilazak lokaliteta Tisovci gdje se nalazi rudnik Rupice.

Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH

Također, britanski ambasador Reilly, ističući zadovoljstvo što je prošle sedmice proizveden prvi koncentrat rude u okviru vareškog rudnika, zahvalio se vladama Federacije BiH i ZDK, kao i vlastima Općine Vareš za podršku ovom projektu.

"Moja zahvala ide Vladi Federacije BiH, aktuelnoj i prošloj, što su vjerovali u ovaj projekt i pružili prijeko potrebnu podršku. Dokazali ste da FBiH može biti dobro mjesto za investicije, uprkos nekad teškoj lokalnoj i široj politici", rekao je je ambasador Reilly.

Otvaranjem rudnika očekuje se ekonomski procvat Vareša. Optimističan je i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, koji je kazao kako je tradicija Vareša rudarstvo.

U samom rudniku radi 270 ljudi, a 600 je usko povezano s radom u rudniku. Kako je naveo načelnik Marošević polovina tih ljudi živi u Varešu.

Fokus je na cinku baritu i olovu, a sam rad će se vršiti modernom tehnologijom i kako kažu iz kompanije Adriatik Metals cilj je zaštiti radnike. Mali broj rudara će se zapravo nalaziti ispod zemlje dok će većina upravljati mašinama ispod zemlje.

Kompanija obećava procvat Vareša i BiH

Iz kompanije su pojasnili da Evropa hitno treba lokalno dobijene ključne metale koji podržavaju prelazak na čistu energiju prema Net Zero - uključujući cink, srebro i bakar, kao što je navedeno u Zakonu EU o kritičnim sirovinama (CRMA) iz 2023. godine, koji je potvrdila Evropska komisija u decembru 2023.

Cilj CRMA je podstaknuti regionalnu proizvodnju ključnih metala kako bi se smanjila strateška zavisnost od uvoza iz trećih zemalja; poboljšao kapacitet EU za ublažavanje poremećaja u snabdijevanju ključnim sirovinama i poboljšala održivost u regiji. Projekat Vareš podržava ostvarivanje ova tri principa. Osim toga, većina koncentrata olova, srebra i cinka iz Projekta Vareš namijenjena je evropskim topionicama, partnerima Boliden, Glencore, Trafigura i Transamine.

Šta će država imati od svega

Iz kompanije su saopćili da su posvećeni odgovornom i održivom poslovanju. Kompanija je fokusirana na korištenje najnovije tehnologije, strogih mjera zaštite zdravlja i sigurnosti te minimaliziranje ekološkog uticaja u svim svojim operacijama. Adriatic prioritetno sarađuje s lokalnim dobavljačima i potiče lokalni ekonomski rast pružanjem većih prilika lokalnim preduzećima.

Tačno 69 posto dobavljača odnosno 739 kompanija angažovanih na Projektu bilo je iz BiH, što je ekvivalent iznosu od 155 miliona dolara.

Iz kompanije tvrde da će investicija doprinijeti dva posto BDP-u BiH tokom operacija. Doprinos od 25 posto ukupnih direktnih stranih investicija u 2022. godini, 77 miliona dolara u porezima na dobit i doprinosima za osiguranje tokom trajanja rudarskih operacija te 23 miliona dolara u direktnim naknadama vladama tokom trajanja rudarskih operacija.