Rudarska kompanija
334

Adriatic Metals BiH: Proizveden prvi koncentrat rude u Varešu

Klix.ba
Adriatic Metals BiH
Adriatic Metals BiH
Prvi koncentrat rude u okviru projekta Vareš u Bosni i Hercegovini proizveden je u utorak, 27. februara 2024. godine, objavili su iz kompanije Adriatic Metals BiH.

Postrojenje za preradu rude u Varešu će nastaviti s postupnim povećavanjem kapaciteta tokom sljedećih nekoliko mjeseci, do nominalnog kapaciteta obrade od otprilike 65.000 tona mjesečno do četvrtog kvartala 2024. godine.

Adriatic Metals BiH
Adriatic Metals BiH

"Oduševljen sam što mogu s javnošću podijeliti informaciju o još jednom ključnom koraku koji smo postigli proizvodnjom prvog koncentrata u okviru Projekta Vareš. Postrojenje za preradu rude u Varešu dizajnirano je i izgrađeno korištenjem najnovije tehnologije vodećih proizvođača u industriji, i uz poštivanje najviših standarda koji se odnose na zaštitu zdravlja i sigurnosti. Ponosan sam na ono što je moj tim postigao i želim im se zahvaliti na njihovom trudu i predanosti", izjavio je Paul Cronin, generalni direktor Adriatic Metals BiH.

Adriatic Metals BiH
Adriatic Metals BiH

Ovo je značajan uspjeh za Adriatic Metals BiH, lokalnu zajednicu u Varešu i državu Bosnu i Hercegovinu. Projekt Vareš jedan je od najvećih poslijeratnih investicija u Bosni i Hercegovini, koja donosi značajnu ekonomsku i društvenu korist.

Tokom projekta, Adriatic Metals BiH se obavezao na zapošljavanje lokalnog osoblja, saradnju s lokalnim dobavljačima, saradnju s vlastima na svim nivoima i zajednicama kao i primjenu najsavremenije tehnologije rudarstva. Ova strategija ne samo da potiče ekonomski razvoj, već osigurava korist za varešku zajednicu dugo nakon završetka životnog vijeka rudnika.

Adriatic Metals BiH
Adriatic Metals BiH

U narednim mjesecima kompanija će nastaviti daljnju optimizaciju pogona za preradu, uz proširenje podzemnih radova u cilju postizanja nominalnog kapaciteta proizvodnje u četvrtom kvartalu 2024. godine.

Video o ovom postignuću dostupan je na linku.