Kvadrat 6.000 KM
1.3k

Sarajevski ugostitelj ruši austrougarsku zgradu i gradi luksuzne stanove na Čobaniji

Piše: S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U neposrednom centru Sarajeva, prekoputa Narodnog pozorišta u toku je rušenje zgrade izgrađene u Austro-Ugarskom periodu, a na tom mjestu će se graditi luksuzni stambeno-poslovni kompleks.

Kako javlja reporter portala Klix.ba austrougarska zgrada je gotovo u potpunosti srušena, a noćas se na mjestu izvođenja radova dogodio i incident, kada je skela s vanjske strane objekta pala na ulici, ali srećom niko nije povrijeđen.

Kako saznajemo investitor ovog luksuznog stambeno-poslovnog zdanja je firma Trust-invest iz Sarajeva, čiji je vlasnik Malčo Rovčanin, poznati sarajevski ugostitelj, vlasnik objekata "Vinoteka", "La gitara" i "Slatko ćoše".

Iako su ranije iz Općine Centar nadležni za Klix.ba kazali da se zgrada neće rušiti i da će se raditi isključivo na rekonstrukciji fasade, kako bi se vratila u prethodno stanje, ali bageri i ostale mašine na terenu pokazuju suprotno.

"Prema Regulacionom planu, zadržava se postojeća građevinska linija prema ulicama Čobanija, Hamdije Kreševljakovića i šetnici. Pozorišna kafana će ponovo biti izgrađena. Postojeći objekti sa lijeve strane ulice Čobanija će se rekonstruisati s tim da prizemlje i prvi sprat se revitaliziraju i restauriraju u izvornom stanju".

Drugim riječima, plan je da se zgrada napravljena u austrougarskom periodu sruši, a na tom mjestu će biti izgrađen stambeno-poslovni kompleks. Uslov je da novoizgrađeni objekat u prizemlju i prvi sprat bude rekonstruisano izdanje stare zgrade.

Budući izgled stambeno-poslovnog kompleksa (Foto: D. S./Klix.ba)
Budući izgled stambeno-poslovnog kompleksa (Foto: D. S./Klix.ba)

Nezvanično saznajemo da će cijena kvadrata u novoizgrađenoj zgradi koštati čak 6.000 KM, a da će garažno mjesto koštati 50.000 KM.

Cijeli projekat je uradio "Studio Zec" iz Sarajeva.