Obala Miljacke
119

Uskoro rekonstrukcija i nadogradnja zgrada iz austrougarskog perioda na Čobaniji

Piše: M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
U sarajevskoj ulici Čobanija počeli su pripremni radovi za rekonstrukciju zgrada iz austrougarskog perioda. Zgrade su potpuno iseljene i od prošle sedmice su na terenu ekipe iz raznih komunalnih preduzeća.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, neće biti rušenja zgrada kako su to mnogi mislili, već se raditi radovi na fasadi kako bi se vratila u prethodno stanje, a na bit će izvršena nadogradnja u modernom stilu.

Rekonstrukciju zgrada je planirano Regulacionim planom "Čobanija" koji je usvojilo Općinsko vijeće Općine Centar na 23. redovnoj sjednici održanoj dana 30.03.2018. godine. Ranije je već srušen dio nekadašnje Pozorišne kafane. Poslovni prostori su ispražnjeni, a radnici uklanjaju posljednje sitnice.

Ovim planom predviđena je rekonstrukcija i nadziđivanje pojedinih objekata što treba da doprinese revitaliziranju zatečenih urbanih struktura i spriječi njihovo dalje propadanje. Izvođači radova moraju obavezno zadržati kompletnu vanjsku fasadu sa kulama (zidni plašt) koja će se revitalizirati i restaurirati u izvorno stanje zgrade.

Izmjenu i dopunu regulacionih planova radio je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Prema Regulacionom planu, zadržava se postojeća građevinska linija prema ulicama Čobanija, Hamdije Kreševljakovića i šetnici. Pozorišna kafana će ponovo biti izgrađena. Postojeći objekti sa lijeve strane ulice Čobanija će se rekonstruisati s tim da prizemlje i prvi sprat se revitaliziraju i restauriraju u izvornom stanju.

Na ovom lokalitetu je planirana i izgradnja parking garažnih mjesta u okviru stambeno-poslovnog objekta, a prilaz će mu biti iz ulice Hamdije Kreševljakovića.