{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Promoviran investicijski film Elektroprivrede BiH

S
11.7.2010. u 19:30
0
0
Promoviran investicijski film Elektroprivrede BiH
0
U prošloj godini Elektroprivreda BiH je sa dobiti od 61,9 miliona KM prvi put nakon rata dospjela u sam vrh liste najprofitabilnijih kompanija. Prije nekoliko dana promoviran je i investicijski film Elektroprivrede BiH koji govori o rezultatima poslovanja ove bh. Kompanije, ali i planovima za budućnost. ''Obavezno ga pogledajte'', poruka je najsjanijeg bh. dijamanta Edina Džeke.


U prošloj godini Elektroprivreda BiH je sa dobiti od 61,9 miliona KM prvi put nakon rata dospjela u sam vrh liste najprofitabilnijih kompanija. Sudeći po sjajnim rezultatima u prvom polugodištu ove godine pozitivan trend će biti nastavljen i u budućnosti.

Elektroprivreda BiH u prvom polugodištu ove godine imala je za 3,5 posto bolju proizvodnju u odnosu na isti period 2009. godine, a proizvodnja iz hidroelektrana porasla je čak za 23 posto. Prodaja na tržišti porasla je za 9,5 posto i veća je za 2,3 posto u odnosu na plan, dok dobit kompanije u tom periodu iznosi nešto više od 22 miliona KM.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, prezentirajući aktivnosti kompanije, rekao je kako će u ovoj i narednoj, 2011. godini, Elektroprivreda BiH za projekte revitalizacije opreme, nabavku stalnih sredstava, rekonstrukciju osnovnih sistema transporta te slično, dokapitalizirati rudnike sa 120 miliona KM, a od tog iznosa najviše se odnosi na Kakanj, 48,5 miliona KM.

To je, kako je kazao, odlučeno na 17. skupštini Elektroprivrede prije nekoliko dana.

Rudnik Kreka bit će dokapitaliziran s 28,6 miliona KM, Breza s 22 miliona KM, a Zenica s 12,6 miliona KM. Đurđevik će biti dokapitaliziran s šest miliona KM, a Gračanica i Rudnik "Abid Lolić" s dva, odnosno 1,2 miliona KM.

Tako je koncernom Elektorprivrede i rudnika, osim što je ispunjen decenijski san rudara, Federacija BiH dobila uistinu moćnog energetskog giganta sa izuzetno modernim načelima poslovanja

Jerlagić je podsjetio da je Elektroprivreda BiH u 2009. ostvarila dobit od 61,9 miliona KM te da je, stoga, na Skupštini odlučeno da za isplatu dividende dioničarima bude izdvojeno 40 posto od tih sredstava.

Govoreći o o postupku izbora strateškog partnera za zajedničko ulaganje u projekt bloka 7 - 450 MW u TE Tuzla, Jerlagić je kazao da je kompanija “Alpiq” iz Švicarske zadovoljila sve zahtjeve iz pretkvalifikacionog dokumenta, dodavši pritom da su blok 7 Tuzla, blok 8 Kakanj i HE Vranduk tri krucijalna projekta Elektroprivrede BiH u narednom periodu.

Direktor Elektroprivrede BiH je istaknuo da bi narednih dana trebalo da bude završena feasibility-studija o uvođenju gasa u TE Kakanj i da će nakon toga 60 dana biti ostavljeno za njenu reviziju te je rekao da će se raditi i na studiji koja će pokazati mogućnosti korištenja rijeke Bosne u narednom periodu.

Na konferenciji za novinare u poslovno-tehničkoj zgradi Elektroprivrede BiH u Sarajevu promoviran je i investicijski film te kompanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: