{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektroprivreda BiH ostvarila povećanje proizvodnje za 1,3 posto

F
19.8.2010. u 14:01
0
1
Elektroprivreda BiH ostvarila povećanje proizvodnje za 1,3 posto
0
Elektroprivreda BiH ostvarila povećanje proizvodnje za 1,3 posto
Elektroprivreda BiH (EPBiH) ostvarila je u prvoj polovini ove godine povećanje proizvodnje za 1,3 posto u odnosu na onu koja je predviđena bilansom, izjavio je danas generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić.
On je na pres-konferenciji u Sarajevu prezentirao podatke o poslovanju ove kompanije u prvom polugodištu, a povodom određenih neutemeljenih napisa u pojedinim medijima.

Govoreći o elektroenergetskom bilansu, Jerlagić je kazao da je proizvodnja veća za 3,8 posto u odnosu na isti period 2009. Istovremeno, domaća potrošnja je bila manja za 2,4 posto nego što je bilo predviđeno planom što je dovelo do oko sedam miliona KM manje prihoda.

Jerlagić je istakao da je EPBiH ostvario prodaju na otvorenom tržištu za 21 posto veću nego što je planirano bilansom i za 13 posto veću nego što je bila u 2009.

U bilansu uspjeha se vidi da je Elektroprivreda BiH u prvom polugodištu ostvarila 13,4 miliona KM manje troškova nego što je to bilo planom predviđeno.

Govoreći o rashodima na koje ova kompanija nije mogla utjecati, Jerlagić je izdvojio tri stavke od kojih se jedna (8,1 milion KM) odnosi na negativne kursne razlike, zatim povećanje od sto posto vodoprivredne naknade za četiri općine gdje ima elektrane (Mostar, Konjic, Jablanica i Prozor Rama) i taj trošak je bio 7,9 miliona KM veći nego u istom periodu prošle godine, a treća stavka (oko 7,5 miliona KM) je u vezi s prošlogodišnjim cijenama uglja.

Jerlagić tvrdi da iz Elektroprivrede BiH nijedan fening nije otišao za bilo čiju predizbornu kampanju i kaže da nema modaliteta da iz te kompanije bilo ko dobije novac za svoju političku, stranačku kampanju.

"Bilo je komentara da ovaj poslovni rezultat, koji je za nas dobar jer je ipak ostvario dobit od tri miliona KM nakon pola godine, utiče na vrijednost kompanije na berzi,“ kazao je Jerlagić dodajući da kompanija u posljednje vrijeme stoji besprijekorno dobro s vrijednosti dionice oko 27 KM i da očekuje da će se EPBiH vrlo brzo naći i na kotaciji SASE.

Realizacija investicija za prvih pola godine, po njegovim riječima, prešla je sto miliona KM, a prošle godine je realizirano oko 170 miliona KM.

"Mislim da ćemo ovu godinu što se tiče investicija realizirati na nivou 2009. čak i više. Pripremaju se dva velika termobloka - blok 6 u TE Kakanj i blok 6 u TE Tuzla, gdje se radi o njihovoj revitalizaciji i modernizaciji, zatim tu je investiranje u projekte distribucije, ulaganje u telekomunikacije i dr. ", dodao je Jerlagić.

Što se tiče poslovanja EPBiH do kraja godine, generalni direktor ove komapnije očekuje da će biti očuvani pozitivni trendovi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: