Privreda
0

Elektroprivreda BiH i u 2010. nastavlja s uspješnim poslovanjem

FENA
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH u prvom polugodištu ove godine imala je za 3,5 posto bolju proizvodnju u odnosu na isti period 2009. godine, a proizvodnja iz hidroelektrana porasla je čak za 23 posto.

Prodaja na tržišti porasla je za 9,5 posto i veća je za 2,3 posto u odnosu na plan, dok dobit kompanije u tom periodu iznosi nešto više od 22 miliona KM.

To je rekao danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, prezentirajući aktivnosti Kompanije.

Prema njegovim riječima, u ovoj i narednoj, 2011. godini, Elektroprivreda BiH će, za projekte revitalizacije opreme, nabavku stalnih sredstava, rekonstrukciju osnovnih sistema transporta te slično, dokapitalizirati rudnike sa 120 miliona KM, a od tog iznosa najviše se odnosi na Kakanj, 48, 5 miliona KM.

To je, kako je kazao, odlučeno na 17. Skupštini Elektroprivrede prije nekoliko dana.

Rudnik Kreka bit će dokapitaliziran s 28,6 miliona KM, Breza s 22 miliona KM, a Zenica s 12,6 miliona KM. Đurđevik će biti dokapitaliziran s šest miliona KM, a Gračanica i Rudnik "Abid Lolić" s dva, odnosno 1,2 miliona KM.

Jerlagić je podsjetio da je Elektroprivreda BiH u 2009. ostvarila dobit od 61,9 miliona KM te da je, stoga, na Skupštini odlučeno da za isplatu dividende dioničarima bude izdvojeno 40 posto od tih sredstava.

Govoreći o o postupku izbora strateškog partnera za zajedničko ulaganje u projekt bloka 7 - 450 MW u TE Tuzla, Jerlagić je kazao da je kompanija Alpiq iz Švicarske zadovoljila sve zahtjeve iz pretkvalifikacionog dokumenta, dodavši pritom, da su blok 7 Tuzla, blok 8 Kakanj i HE Vranduk tri krucijalna projekta Elektroprivrede BiH u narednom periodu.

Direktor Elektroprivrede BiH je istaknuo da bi narednih dana trebalo da bude završena feasibility studija o uvođenju gasa u TE Kakanj i da će nakon toga 60 dana biti ostavljeno za njenu reviziju te je rekao da će se raditi i na studiji koja će pokazati mogućnosti korištenja rijeke Bosne u narednom periodu.

Danas je, također, na konferenciji za novinare u Poslovno-tehničkoj zgradi Elektroprivrede BiH u Sarajevu, promoviran i investicijski film te kompanije.