Položen kamen temeljac za gradnju 10 kilometara autoputa kod Čapljine

Položen kamen temeljac za gradnju 10 kilometara autoputa kod Čapljine
369
R. D.
22.11.2019. u 11:49
104
komentara
369

dijeljenja
1/22 Dragan Čović na polaganju kamena temeljca (Foto: R. D./Klix.ba)
2/22 Foto: R. D./Klix.ba
3/22 Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić (Foto: R. D./Klix.ba)
4/22 Foto: R. D./Klix.ba
5/22 Foto: R. D./Klix.ba
6/22 Foto: R. D./Klix.ba
7/22 Ambasador Kine u BiH Ji Ping (Foto: R. D./Klix.ba)
8/22 Foto: R. D./Klix.ba
9/22 Foto: R. D./Klix.ba
10/22 Foto: R. D./Klix.ba
11/22 Foto: R. D./Klix.ba
12/22 Foto: R. D./Klix.ba
13/22 Foto: R. D./Klix.ba
14/22 Foto: R. D./Klix.ba
15/22 Foto: R. D./Klix.ba
16/22 Foto: R. D./Klix.ba
17/22 Foto: R. D./Klix.ba
18/22 Foto: R. D./Klix.ba
19/22 Foto: R. D./Klix.ba
20/22 Foto: R. D./Klix.ba
21/22 Foto: R. D./Klix.ba
22/22 Foto: R. D./Klix.ba
Uz prigodnu svečanost i vatromet započeti su radovi na autoputu A1 kod Čapljine, dionica Počitelj - Zvirovići. Uz brojne zvanice otvorenju je prisustvovao i Dragan Čović zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Čović je tom prilikom kazao kako je ovaj događaj "preznačajan" jer ova dionica sa mostom u Počitelju je dio pregovora već tri četiri godine.

"Projekat se stalno usporavao raznim primjedbama ponuđača i drago mi je da smo konačno završili tu priču. Mi ćemo do septembara naredne godine već imati izgrađen jedan dio te ćemo i to obilježiti", kazao je Čović.

Ovim se, nastavio je Čović, povezuje Koridor 5C sa evropskim koridorima, Republikom Hrvatskom i praktično se ulazi u Evropsku uniju.


"S ovim dionicama koje idu prema Mostaru možemo biti sretni da za dvije ili tri godine autocesta prođe Mostar gdje nas očekuje onaj zahtjevniji dio sjeverno od Mostara i da spojimo to s Konjicem", izjavio je.

Kazao je da je značaj ovog projekta utoliko veći jer potvrđuje uspješnu saranju kineskih i naših kompanija te činjenicu da niti jedan zajednički projekat nije ni na jedan način osporen.

Kineski ambasador u našoj zemlji Ji Ping kazao je da će ovaj projekat dodatno privlačiti kineske kompanije u našu zemlju jer dosad Kinezi nisu bili dovoljno upoznati s bh. tržište.

"Vjerujem da je ovo početak sve većeg dolaska kineskih tvrtki u Bosnu i Hercegovinu", kazao je.

Dionica Počitelj-Zvirovići LOT 1 u ukupnoj dužini od 10,1 kilometara i od izuzetne važnosti je za Hercegovinu, jer će njenom izgradnjom biti direktno autocestom povezan ovaj dio Hercegovine s Međugorjem i Europskom Unijom (granični prijelaz Bijača sa Republikom Hrvatskom).

Lot 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog lota. Izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina).

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB).
Prijavi grešku


Komentari (104)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...