Komentari (56)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
super, neka se ulaze u obnovljivu energiju, nafta i ugalj nisu vjecni
Haha ima i toga, stvarno su ljudi uspjeli da se izdignu iz pepela
@Sin Bosne, :)))) Dobar si. :))) Kako bi nas goraždani zvali? :)))
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Ovi goraždaci će nešto napraviti od Goražda dok im se politika ne upetlja,ned'o Bog.
Fenomenalno... Gorazde je zaista jedini grad u BiH u kojem se vidi napredak.
Nek se gradi, inače, gdje će drugo đikani radit ako ne u FBIH?
Toliko zgrada i krovova..i bas da livade pokriva..
Moje čestitke! Neka je sa srećom Bujak! Goražde napreduje i drago mi je da je tako. Dobro bi bilo da ovi naši, a i ostali uzmu Goražde za primjer napretka i da počnu napokon i oni raditi po njihovom modelu. Sve se može se kad se hoće.
ako ne i najveća..
Nek je hairli.
Dobra provala: "Goraždanin Azem Bujak kaže za Klix.ba da se na ovaj način želi odužiti rodnom kraju te doprinijeti oživljavanju ovog područja." Nema tu nikakvog oživljavanja ni zapošljavanja nego samo trpanje love u džepove od subvencija za obnovljive izvore ,....koje naravno plaćaju potrošači.
Upravo to. Grabi se i to ne samo od subvencija. I to po otkupnoj cijeni koja je do 10 puta veca od realne. https://www.cin.ba/pare-ze-sunce/ "Elektroprivrede plaćaju struju iz solara po garantovanoj cijeni od 736 do 920 KM po megavatu, zavisno od snage elektrane. Garantovana cijena se sastoji od referentne cijene koju plaćaju elektroprivrede i ona iznosi 81 KM po megavatu, dok se ostatak isplaćuje sa računa za obnovljive izvore. To je deset puta skuplje od megavata struje dobivene primjerice na ugljen." Tj. Uzmu referentnu cijenu racunajuci "viši sezonski i veći dnevni" prosjek cijene proizvodnje struje za Elektroprivredu i Elektroprivredu HZHB i pomnoze to koeficijentom (koji ni sami ne znaju da li je tarifni ili pristojbeni - zurilo se da prodje kroz glasanje) koji je 7.5 za solare do 10kW a 6 za one preko 30kW. I tako... 12 godina po specijalnoj cijeni. Rok koji je onako... odoka. Kao da vrate ulozeno. Dok se to pak vrati za 3-4 godine. Iz naseg dzepa.
Tj. Za te iste pare, ulozene JEDNOM, bi svake 3-4 godine mogli DUPLIRATI broj solarnih elektrana i proizvodnje iz istih i dostici ne cilj od 5% nego od 500%. Tj. Za svaki instalirani megawat bi za tih istih 12 godina dobili oko 10 megawata (s uracunatim padom proizvodnje od ~50% nakon 10 godina), cisto vrteci jedne te iste pare kroz sistem. Tj. Svaka marka bi narasla na 10, ali budzetu, tj. drzavi, tj. narodu. A ne od naroda, preko racuna u budzet, pa u neciji privatni padze. A vlada ce da posudi od MMFa. Neka ba... ima se, moze se.
Gorazde postaje fakat nezavisno. Nema tu puno emocije, lova je upitanju i vjerovatno iz eu fondova ali podrzavam ovakve projekte, neka ne diraju rjeke samo.
Vazda su bili Švedska u Bosni...Bravo!
Bekto i kompanija garant
I ova ima da zivi od subvencije, inace vise struje proizvode splavovi na Drini ali eto oni nisu lijepi za vidjeti ali ovo je prava slika za gledanje.
Aferim Azem beže !
Solarni paneli jesu skupi, ali se definitivno isplate kroz nekoliko godina, a uz to se ne zagađuje okolina.
NASO BUJAK VEZU! PO KOJOJ CJENI CE PRODAVATI STRUJU U MREZU,HOC LI PO ISTOJ CJENI, KAO STO PRODAJU: BICAKCIC I JERLAGIC I FIKTIVNI VLASNICI.-,.IMAM LOKACIJU U VLASNISTVU BOLJU OD BUJAKOVE, IMAM NESTO I SVOG NOVCA ,DIGAO BI IKREDIT.-LAKSE JE NA MJESEC OTICI NEGO DOZVOLU DOBITI.-U PITANJU JE KRIMINAL I MONOPOL U INSTITUCIJAMA...
Hoce. Pridavace struju po ,90 KM a to ce placati svi gradjani uredno svaki mjesec kako kroz posebnu taksu tako i kroz povecanje cijene struje.