Investicije
1.2k

Kod Goražda počela izgradnja jedne od najvećih solarnih elektrana na Balkanu

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je uložio blizu pola miliona maraka za izgradnju prve solarne elektrane u selu Bujaci kod Goražda, privrednik Azem Bujak, porijeklom iz ovih krajeva, samo kilometar dalje od prve elektrane počeo je realizirati još jedan mnogo veći projekat.

U Rešetnici kod Goražda je prije nepunih mjesec dana počela izgradnja nove solarne elektrane na površini od 11.000 metara kvadratnih, koja će zasigurno biti jedna od najvećih solarnih elektrana na Balkanu.

Investicija je vrijedna blizu tri miliona maraka, a očekivanja su da kompletan projekat bude završen do sredine naredne godine.

Goraždanin Azem Bujak kaže za Klix.ba da se na ovaj način želi odužiti rodnom kraju te doprinijeti oživljavanju ovog područja.

Tako je Rešetnica kod Goražda postala trenutno najveće gradilište u BPK Goražde.

"Počeli smo radove prije nepunih mjesec dana. Riječ je o površini od 11.000 kvadratnih metara i to je zaista ogromna poljana, mnogo je veća površina od prethodne solarne elektrane koju sam gradio u rodnom selu Bujaci. Nova solarna elektrana je samo kilometar dalje u Rešetnici. Trenutno su u toku zemljani i betonski radovi, dakle klasični građevinsko zanatski radovi kako bismo kasnije mogli raditi montažu objekta. Angažovano je nekih 19 radnika. Mi očekujemo da ćemo do sredine naredne godine imati kompletan projekat završen“, izjavio je za Klix.ba Azem Bujak, vlasnik Bahen gradnje.

Za potrebe gradnje elektrane Bujak je kupio zemljište koje ima prednost zbog dobre osunčanosti koja pruža mogućnost boljeg prikupljanja energije, te pribavio potrebnu dokumentaciju. Za lokalnu zajednicu realizacija jednog ovakvog projekta predstavlja veliki značaj prvenstveno zbog činjenice da je riječ o obnovljivim izvorima energije te da će elektrana godišnje proizvoditi više od milion kilovat sati električne energije.

"Prezadovoljan sam i efektima prethodne solarne elektrane, drago mi je što je to korisno i za ovu lokalnu zajednicu jer ovo je moj rodni kraj, emocije mi prorade“, kaže Bujak, dodajući da će paneli proizvoditi električnu energiju za više stotina domaćinstava te da će nakon izgradnje nove elektrane i dalje investirati.

Značaj investicije je između ostalog i u činjenici da se Goražde na ovaj način svrstalo u rijetke bh. gradove koji koriste solarne panele u proizvodnji električne energije za domaćinstva.

Prednost korištenja obnovljivih izvora energije je i što nema štete za okoliš.

"Trenutno smo fokusirani na ovaj projekat, a kad završimo ovu gradnju, sigurno nećemo stati sa investicijama", kazao je Bujak.