15 posto novca
46

Izgradnja TE Banovići kasni jer nisu osigurana kreditna sredstva bh. banaka

Piše: A. K.
Iako je izgradnja Termoelektrane (TE) Banovići trebala početi do kraja 2017. godine, to se nije desilo, jer još uvijek nisu obezbijeđena sva finansijska sredstva koja bi Rudnik mrkog uglja (RMU) Banovići dobio po kreditnoj liniji konzorcija bh. banaka, saznaje portal Klix.ba.

Vrijednost cjelokupnog projekta TE Banovići iznosi blizu 405 miliona eura, od čega se 85 posto finansira od kineskog konzorcija banaka, a preostalih 15 posto od kredita domaćih banaka.

Finansijska konstrukcija s konzorcijem kineskih banaka zatvorena je u maju 2017. godine, ali, kako je za Klix.ba rekao direktor RMU Banovići Munever Čergić, određeni problemi su nastali s domaćim bankama, zbog čega se još uvijek nije počelo s realizacijom dugo najavljivanog projekta.

Mađari spremni zatvoriti finansijsku konstrukciju

"Određenih problema je bilo s prvim konzorcijem bh. banaka te smo zatim oformili drugi. Započeli smo razgovore u oktobru prošle godine i još uvijek ih nismo uspjeli završiti. Razgovaramo i s drugim izvorima finansiranja, a jedan od njih je Razvojna banka Mađarske, koja je spremna zatvoriti 15 posto, a oni očekuju i određeni dio opreme koji bi se ugradio u TE Banovići. Ovo ne zavisi od nas, već od kineske strane, jer su oni ti koji će ugovarati nabavku opreme i završavati kompletnu gradnju i puštanje u rad TE Banovići", kaže nam Čergić.

S Mađarima su u proteklom periodu obavljeni određeni razgovori, a predstavnici RMU Banovići i kineski partneri u Budimpešti su se 19. jula trebali ponovo sastati s direktorom Razvojne banke Mađarske kako bi se pokušao postići dogovor. Međutim, kako nam je Čergić potvrdio, zbog nemogućnosti usaglašavanja termina za susret, sastanak nije održan.

"Kada je riječ o kineskoj strani, oni insistiraju da se tih 85 posto završi do oktobra, a kako bi mogli izvjestiti svoju vladu u smislu da je projekat i dalje aktuelan te da će njegova realizacija početi, ako ne do kraja ove, onda početkom iduće godine. Kineska strana je dosad uložila blizu 20 miliona eura i njih sigurno interesuje ovaj projekt. Oni će učiniti sve sa svoje strane kako bi Vlada FBiH ubrzala ovaj postupak i pomogla pri zatvaranju finansijske konstrukcije", kaže Čergić za Klix.ba.

Kako saznajemo, u augustu ove godine bit će objavljen i novi tender za odabir kompanije koja će biti zadužena za nadzor realizacije izgradnje objekta.

Inače, potreba za izgradnjom ovog energetskog objekta se ukazala u trenutku kada je Elektroprivreda BiH odlučila da se u Tuzli grade blokovi na lignit te je prije 12 godina izrađen Elaborat o opravdanosti izgradnje TE Banovići.

Prema dokumentaciji, termoelektrana snage 350 MW će zadovoljiti sve smjernice Evropske unije iz oblasti ekologije i energetske efikasnosti, a donijet će jeftiniju proizvodnju električne energije, odnosno veću zaradu kompaniji.

Munever Čergić (Foto: A. K./Klix.ba)
Munever Čergić (Foto: A. K./Klix.ba)

"Ako Vlada FBiH i federalni premijer (Fadil Novalić, op.a.) daju maksimalnu podršku ovo bi se vrlo lako moglo riješiti i doći do potpisivanja ugovora prije kraja godine, odnosno u postojećem sastavu Vlade FBiH i Federalnog parlamenta. U najgoroj varijanti to će se dogoditi odmah na početku mandata iduće vlade", ističe Čergić.

On smatra i da je riječ o najprofitabilnijem energetskom bloku, jer se gradi u samom rudniku, a obezbijeđeno je i šljačište koje je na udaljenosti jednog kilometra.

"Voda i ugalj su blizu, a svi elementi i sirovine se nalaze u krugu od četiri kilometra najdalje. Izvršeno je odsumporavanje, a priključak na dalekovod jačine 400 KW Tuzla – Sarajevo je također na udaljenosti od četiri kilometra", pojašnjava Čergić.

RMU Banovići već nabavlja novu opremu

Sa strateškim partnerom za finansiranje i izgradnju TE Banovići Dong Fang Electric Corporation (DEC) već su dogovoreni i ostali detalji među kojima je doprema vode i uglja, otprema šljake te priključak za mrežu, kao i rasklopno postrojenje u Banovićima koje košta 17 miliona eura.

"Rudnik je već krenuo u nabavku nove opreme. Naručena su dva bagera po 18 kubika, kombajni za izradu podzemnih prostorija su stigli na carinu, a TTU Tuzla i Deling već rade transportni sistem u Banovićima. Provodi se procedura nabavke drobilica i iduće godine će se nastaviti drugi dio transportmog sistema s odlagačem. Ostaje da se nabavi još jedno mehanizovano čelo, tako da bi rudnik već 2020. bio spreman da proizvodi preko dva i po miliona tona uglja, što je dovoljno za snabdijevanje Bloka 6 TE Tuzla, TE Banovići i industrije koja koristi naš ugalj", rekao nam je Čergić.

Izvedbeni projekt TE Banovići je spreman, a nakon što bude zatvorena cjelokupna finansijska konstrukcija pristupit će se proceduri za izdavanje građevinske dozvole.

Ukoliko sve bude išlo predviđenom dinamikom, Čergić kaže da se početak radova može očekivati na proljeće iduće godine. Radovi bi trebali trajati 40 mjeseci, nakon čega će uslijediti puštanje TE Banovići u probni rad.