Moderna građevina
54

Izgradnja Muzičke škole u Tuzli je pri kraju, pogledajte kako izgleda unutrašnjost objekta

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Izgradnja novog objekta Muzičke škole u Tuzli se privodi kraju, a nakon formiranja vanjskog dijela objekta krenulo se u projekat unutrašnjeg uređenja.

Stara zgrada Muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek" u Tuzli, kao građevina od historijskog značaja za brojne muzičke umjetnike u BiH, zbog dotrajalosti je morala biti srušena, a na istom lokalitetu 2021. godine je počela izgradnja novog objekta.

Nakon formiranja vanjskog dijela objekta, krenulo se sa unutrašnjim uređenjem koje je trenutno u završnoj fazi. Kako je najavljeno, u narednih nekoliko dana se očekuje postavljanje podloge podnih površina i završetak zanatskih radova, čime bi se okončali unutrašnji radovi.

"Shodno informacijama koje nam je dostavio partner u projektu, odnosno UNDP te direktori osnovne i srednje muzičke škole, u procesu su dobijanja adekvatnih dozvola od službi Gradske uprave Tuzle, što će u konačnici omogućiti početak vanjskog uređenja. Mi smo za tu namjenu osigrali finansijska sredstva, tako da nam ona ne predstavljaju problem", kazao je za Klix.ba ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Prema riječima resornog ministra, uz uređenje školskog dvorišta vršit će se i priključenje objekta na toplovodnu mrežu, kojom će se osigurati nesmetano zagrijavanje svih prostorija.

"Ovo je projekat koji se realizira izvjestan period, a mi činimo sve da on što prije bude okončan, a sve kako bi učenici imali bolje uslove za osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Vlada Tuzlanskog kantona je od decembra 2020. godine za projekat izgradnje Muzičke škole u Tuzli doznačila sredstva u iznosu od 2,64 miliona konvertibilnih maraka", naveo je Omerović.

Izgradnja novog objekta Muzičke škole u Tuzli bila je prijeko potrebna. Naime, učenici i nastavno osoblje ranije su morali napustiti prijašnji objekat koji je bio neuslovan za boravak. Svi oni se trenutno nalaze u prostorijama Osnovne škole Centar u Tuzli, koje također ne zadovoljavaju njihove potrebe.

Prema projektu, nova zgrada će raspolagati površinom između 700 i 800 kvadratnih metara, čime će u startu biti veća u odnosu na onu prethodnu, a to će omogućiti i rješavanje određenih problema koji su postojali u ranijem objektu.