Komentari (34)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Tako ti je to, poljaci se pokazali kao pouzdan partner u ukrajinskom ratu..zauzvrat dobijaju firme i fabrike. Od nekad bijede i cemera zemlje, danas imaju bolje prosjecne plate nego Spanija...
Ovaj rat veze nema sa ekonomskim razvojem Poljske. Po tvom komentaru ispade da je intel prva firma koja dolazi u Poljsku. Poljaci su, za razliku od južnih slavena, izuzetno vrijedan i obrazovan narod. Kroz historiju uvijek su imali vrhunske škole i naučnike. Bijeda i čemer su bili samo 50 godina, od 1940. do 1990., ali uspjeli su prebroditi dva najgora režima u ljudskoj historiji, bez da su intelektualno osakaćeni.
u BiH drzava nije u stanju ni turisticko obrazovanje podrzat obaveznom diplomom za konobara,turistickog managera..a kamoli fabrika.Seljaci uzeli vlast 1990-e i rastjeruju familije od Bosne.
U Poljskoj je radna snaga postala preskupa. Eto kako su pametni.
Neće ovo nikad kod nas biti moguće zbog korupcije koja je največa u Europi. Zauzimamo prvo mjesto. To cijeli svijet zna. Zašto bi Intel npr. došao u Bosnu kad znaju da moraš dati dio Bakiru,Dodiku,Čoviću. E to ti je u Bosni End of Line POGOTOVO Backend 99%
Pa sa tajvana se prebacuje proizvodnja i razvoj čipova prije svega u Ameriku a jedan dio dolazi i u evropu. Isto tako i Intel prebacuje jedan dio iz Azije u evropu. Aple je već u razvoj chipova u EU investirao milijarde... Nema više ti meni chip a ja tebi raketu iznad glave
Svaka cast Poljskoj. Mi bi mogli svasta nesto prepisat i "ukrast" od njih.
Tesko prijatelju, ljudi tek idu ka tehnoloskom vrhuncu, nismo ni svjesni sta sve imaju i proizvode.
onda nece zaratit Tajvan do 2027-e
Ovakvu fabriku i ne mozes otvoriti u Bosni. Ko ima znanje za high-tech u vezi polupobodnika??? Hrvatska to ima (Djuro Djakovic Sl. brod, Boskovic Zagreb, Rimac Zagreb, brodogradiliste V. Lenac Rijeka). Kod nas u Bosni ziva katastrofa. MOZDA ALI SAMO MOZDA PENZIONISANI KADAR sarajevskog Energoinvesta ima spoznaju o poluprovodnicima! That’s it.
*poluprovodnika
Glupsone, ne ide to tako, ko ima znanja o rudama i iskopavanju istih pa je trenutno Vares ogromni rudnik gdje se koristi najsofisticiranija tehnologija za analizu tla, otkopavanje i izdvajanje. Ne posalju samo masine i robote, dodju strucnjaci, presele se, obucava se kadar. Kod nas postoji drugi problem, prisustvo U i Č fasizma pa BiH kao takva i nije stabilna za ulaganja.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
A bosancima Co2 u ruke i varite sasije povazdan za zapadnjacke firme.Nista high-tech☝️
Koji god eurpski državnik dodje vrti pricu u poljoprivredi je buducnost ukratko mi ćemo praviti najsavremeniju tehnologiju a vi se fatajte motike 😂😂😂😂😂
E tako ti je kad prosis i cegas da ti drugi dadne.... A ko nas sprijecava da mi sami razvijemo visokotehnolosku industriju? Jedno ne iskljucuje drugo. Ima mjesta i za poljoprivredu i za tehnologiju, ali mi samo cekamo da nam drugi neko donese, nista sami da napravimo.
Ajte brate u Bosnu prodat ce vam nasi za stotinjak hiljada sve sto pozelite da nebacate tolike pare u poljskoj
Mozda da imamo infrastrukturu i narod koji prati red i rad i mi bi imali nesto, ali....
Što ne otvore kod nas? 🥹🥹🥹
Kod nas bas imas skolovanog kadra za poluprovodnike. Pa bolan 50% kadra sarajevskog ETF-a nije nikad vidjelo integrisani cip! Da ne pricam o programiranju i End of Line testovima, POGOTOVO u Backend-u. 99% populacije BiH ne zna sta je Frontend EoL!!!!!!
Ne mogu najava o secesiji i strana ulaganja zajedno..