U blizini Wroclawa
0

Intel planira širenje na evropskom tržištu, u Poljskoj otvaraju fabriku za mikročipove

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Proizvođač mikročipova Intel u petak je najavio kako će u Poljskoj otvoriti novo postrojenje vrijedno 4,6 milijardi eura kako bi poveća kapacitete kompanije u Evropi.

Američka kompanija odabrala je lokaciju u blizini grada Wroclawa na jugozapadu Poljske, a fabrika bi trebala početi sa radom 2027. godina.

Kompanije je prošle godine objavila kako je Poljska među zemljama koje će imati korist od investicionog plana kompanije koji je procijenjen na 33 milijarde eura, a kroz koji su planirana ulaganja u postrojenja u Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Španiji i Francuskoj.

"Fabrika u Wroclawu, za koju se očekuje da će otvoriti 2.000 radnih mjesta, blisko će sarađivati sa Intelovom tvornicom za proizvodnju najsavremenijih mikročipova u Magdeburgu u Njemačkoj", piše Politico.

Dok će radnici u Intelovim fabrikama u Njemačkoj i Irskoj proizvoditi tzv. vafere odnosno pločice koje služe kao osnova za mikročipove.

Prema planu, nova fabrika u Poljskoj radit će na rezanju vafera na pojedinačne čipove te će ih testirati prije nego što oni postanu dostupni korisnicima.