Investicije
2

Elektroprivreda BiH finansirala izgradnju infrastrukture na području Vranduka

FENA
Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH
Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica, članovi uprave Elektroprivrede BiH i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, obišli su danas lokaciju buduće HE "Vranduk" i pustili u funkciju put i javnu rasvjetu u naselje Zabrce.

Izgrdanju puta i rasvjete finansirala je Elektroprivreda BiH u okviru Programa o prijateljskom okruženju s Općinom Zenica, a u svrhu izgradnje HE "Vranduk".

JP Elektroprivreda BiH u okviru tog programa s 1,5 miliona KM finansira realizaciju 34 projekta iz oblasti komunalne infrastrukture u mjesnim zajednicama koje se nalaze u neposrednoj blizini lokacije HE "Vranduk".

Grabovica je tom prilikom istakao značaj ovakvih projekata za uspostavljanje partnerskih odnosa između Općine Zenica i JP EPBiH s ciljem unapređenja uslova života u lokalnoj zajednici, razvoja Općine Zenica i realizacije razvojnih planova JP EPBiH.

"Realizacija projekata u okviru Programa prijateljskog okruženja samo je prvi korak u poboljšanju uslova života. Početak gradnje hidoelektrane nova je prilika za mještane ovog područja jer će omogućiti zapošljavanje, sigurnu egzistenciju i prosperitet", naglasio je Grabovica ukazujući da bi podrška koju JP EPBiH za realizaciju razvojnih projekata ima od mještana Vranduka, trebalo da bude primjer sredinama u kojima postoji otpor prema izgradnjih novih elektroenergetskih postrojenja.

Načelnik Smajlović je, naglašavajući značaj dobre saradnje JP EPBiH i Općine, rekao da projekat HE "Vranduk" ima posebnu važnost za Općinu Zenica i Zeničko-dobojski kanton, privredu i građane tog područja, posebno zbog činjenice da iza projekta stoji javno preduzeće, a to znači sigurnost.

"Realizacija Programa prijateljskog okruženja u svrhu izgradnje Hidrelektrane "Vranduk" potvrda je tome", kazao je Smajlović.

Projekti u okviru Programa prijateljskog okruženja bit će realizirani u oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže te sporta u mjesnim zajednicama koje se nalaze u neposrednoj blizini HE "Vranduk" - Koprivna, Ponirak, Novi Vranduk, Varočišta, Hanovo, Gladovići, Ljubetovo, Višegrad i druga.

HE "Vranduk", čija je vrijednost 126 miliona KM, planirana je kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu.

Ukupna snaga elektrane iznosit će 19,63 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja električne energije 96,38 GWh, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.