{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posjeta lokaciji gdje će se graditi druga HE na Bosni

5.9.2013. u 17:01
0
26
Posjeta lokaciji gdje će se graditi druga HE na Bosni
0
Predstavnici JP Elektroprivreda BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Komisije za koncesije FBiH, Općine Zenica i mjesnih zajednica Gorica, Putovo, Drivuša i Janjići, posjetili su danas lokaciju na kojoj je planirana izgradnja Hidroelektrane "Janjići" na rijeci Bosni.


Posjeta je upriličena na inicijativu Komisije za koncesije FBiH koja trenutno vrši intenzivna izučavanja materijala o HE "Janjići", a povodom zahtjeva Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH za izdavanje ovlaštenja za pregovore o dodjeljivanju koncesije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Tokom obilaska lokacije mr. Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije sa saradnicima, upoznao je članove komisije, predstavnike ministarstva i lokalne zajednice sa trenutnim aktivnostima i planiranim fazama izgradnje HE "Janjići".

"Izgradnja HE Janjići će omogućiti veće prihode za Općinu Zenicu (putem koncesionih i vodnih naknada). Osim objekta, JP Elektroprivreda BiH će graditi i prateće sadržaje u naseljima koja se nalaze u neposrednoj blizini hidroelektrane. Projekat ćemo realizovati fazu po fazu tokom kojih ćemo siguran sam ostvariti dobru saradnju sa Općinom Zenica i lokalnom zajednicom. Primjer za to je projekat HE Vranduk", kazao je mr.Kamenica.Predstavnici četiri mjesne zajednice koje se nalaze u neposrednoj blizini lokacije HE "Janjići", istakli su podršku lokalne zajednice razvojnim projektima, a Selver Keleštura, sekretar Općinskog vijeća Zenica, spremnost Općine Zenica za realizaciju projekata koji će doprinijeti razvoju lokalne zajednice, naglašavajući da je Općina Zenica već odavno prepoznata kao takva sredina.

HE "Janjići" na rijeci Bosni snage 13,3 MW je protočno pribranska elektrana sa planiranom godišnjom proizvodnjom električne energije od 68 GWh. Vrijednost projekta je 68,5 miliona KM.

Na rijeci Bosni, JP Elektroprivreda BiH planira i izgradnju HE "Vranduk" - protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE "Vranduk" iznosit će 19,63 MW dok je predviđena godišnja proizvodnja električne energije 96,38 GWh.

Za HE "Vranduk" JP EPBiH posjeduje Ugovor o koncesiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: