Privreda
2

EBRD odobrio Elektroprivredi BiH kredit od 35 miliona eura

FENA
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je JP Elektroprivreda BiH kredit u iznosu 35 miliona eura za realizaciju projekata izgradnje HE "Vranduk" i rehabilitaciju i proširenje kapaciteta HE "Una Kostela" (Unsko – sanski kanton), po povoljnim uslovima kreditiranja.

Kredit je odobren nakon što su ispunjeni svi neophodni ekonomski, tehnički i okolinski preduslovi.

Od odobrenog iznosa, za izgradnju HE "Vranduk" planirana su sredstva od 26 miliona eura, dok je za HE "Una Kostela" planiran iznos od devet miliona eura.

Nakon prethodne saglasnoti koju je za kreditno zaduženje dala Vlada FBiH, u skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, svoju saglasnost treba dati i Parlament FBiH .

  • Očekujmo pozitivno izjašnjavanje Parlamenta FBiH. Njegova saglasnost za zaduženje omogućit će nam da odmah pristupimo potpisivanju Ugovora sa EBRD-om. Nakon toga slijedi izbor tehničkog konsultanta za HE "Vranduk", raspisivanje tendera za izvođenje radova i usluga. U isto vrijeme započeće i izvođenje pripremnih radova koje finansiramo vlastitim sredstvima - izjavio je Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH nakon obavijesti Odbora EBDR o odobravanju kredita.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u nastavku 22. sjednice koja je zakazana za 24. septembar ove godine, treba raspravljati o Prijedlogu Odluke o davanju predhodne saglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod EBRD -a.

JP EPBiH će s ciljem osiguranja dodatne energije iz postojećeg postrojenja "Una - Kostela" izvršiti rekonstrukciju dijelova protočne hidroelektrane "Una- Kostela" koja je pogonu od 1954.godine, uz povećanje kapaciteta sa 9,4 MW na 14,6 MW.

Nastavak rekonstrukcije HE "Una Kostela" će biti značajan korak u rješavanju problema nedostatka izvora električne energije u Unsko-sanskom kantonu, kao i problema u vezi sa oscilacijom napona i tokova energije u elektroenergetskom sistemu na području Kantona, saopćeno je iz JP Elektroprivreda BiH.