Komentari (119)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Mi smo najgluplji narod u svijetu. Nama je najbolje, niko se ne zali osim na klixu. I treba nas jahat do smrti...
@Gavrilo ti živiš u nekoj iluziji da će ovdje doći neki drugi političari koji neće biti nacionalistički nastrojeni,koji neće raditi za interese Srbije,Hrvatske,lične,i da će raditi za interes svoje države.imaš Srbe koji bi se najradije otcijepili od BiH i bilo koji političar iz srpskog naroda isto misli.imaš Hrvate koji nestaju polako,žive doduše ovdje ali sa vlastitim zakonima a sad i pravima koje žele i imaš Bošnjake koji se prvo glođu među sobom a onda s ostalima
"Pošto nemamo svoju robu, nema konkurencije domaće robe pa onda stranci dižu cijene svoje" - Glavni problem po ovom ekspertu
Pitanje je zasto nemamo svoju robu? Je li zato sto je nekvalitetna i preskupa naspram uvozne, ili je neki drugi razlog?
Fazon je sto uopste nema potrebe za porastom cijena u 95% stvari koje su porasle u cijeni u zadnjih godinu dana. Neki dan gledam, cokolada skocila za 1.20KM. Prosto nemoguće da je potrebno toliko da kosta kad se uzme u obzir proizvodnja i sve. Kafa 3KM u kaficima, a potrose 50pf da je naprave. Shupci iskoristavaju priliku da dizu cijene i kad nema potrebe za tim.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Ozbiljna dijagnoza Milojevica.Bit ce jos gore,80% hrane uvozimo,multinacionalne kompanije ce diktirati cijene hrane u narednom periodu.Rjesenje:kupovina domace hrane,zastita domace proizvodnje vancarinskim barijerama,povecanje subvencija u poljoprivredi,donosenje strategije razvoja prehrambenog sektora itd Inace gubimo prehrambeni suverenitet.Posljedica socijalni nemiri zbog skupe hrane.
Ma nije moguće, jučer Novalić kaže da je stanje nikad bolje, neki sposoban čovjek
Amerika još uvijek drzi kamatnu stopu na 0.25 i ubacuje 60 milijardi dolara mjesečno. Očigledno da zele da napumpaju inflaciju još.
Narod koji kupuje vodu za pice iz druge drzave ne zasluzuje bolje
Nije nista unisteno dok narod ne kaze da je unisteno. Kako je prije sta ti ja znam koliko godina onaj nas rudar-sampion u kopanju, rucno premasivao sve rekorde u kopanju uglja. Nas narod je puno sposobniji i vrjedniji. Problem su politicari koji stalno cjepaju dlaku oko toga cija je nacionalnost vrjednija, a usput cine sve da onu drugu naprave losom. Trebaju malo doci svjesti i biti fleksibilniji u sprovodjenju pravih stvari i zkone poboljsati za sve.
Samo deri sirotinju
Sve ok imamo inflaciju ali sada bi trebala reagovati centralna banka i nazalost sto je Dodo trazio da smanji obavezne rezerve kako bi u opticaj pustili vise novca. Mora nam biti jasno nije sve poskupilo nego je novac postao bezvrijedan zato ga trebamo vise.
Probaj malo da razmisliš logično prije nego napišeš glupost. Ako povećaš količinu novca u sistemu da li će se vrijednost usluga i roba koje taj novac pokriva povećati ili smanjiti.
Ne ceka, nego nema ni namjeru nista raditi
A sta cekaju, sto ne dizu sebi plate?
Ja znam da sa 1400 KM, neki bi rekli super plata, realni sektor, jedva mogu da se sastavim uz najosnovnije stvari za sebe, suprugu i jedno dijete od godinu. Stvarno ne pretjerujem, nisi gladan, ali otici na par dana na zimovanje/ljetovanje je teski luksuz i nemoguca misija.
To nije plata od 1400 nego od 2300 KM jer tvoj poslodavac na tih 1400 mora da plati jos 900 KM nameta. Dakle, da od poslodavca ne uzimaju toliko ti bi mogao da imas 2000 KM platu.
Koji je ovo neznalica prošle sedmice kad je inflacija bila 10 posto , prićo da da je 5 posto, sad kad je 25 posto kaže 12 , alo dje su vam robne rezerve, pojeli ih miševi
Sto nebi cekali vise pdva ide u njihove dzepove
INFLACIJA U BIH REZULTAT JE PRIJE SVEGA ŠTANCANJA BEZ POKRIĆA 3000 MILIJARDI EUR-A OD STRANE CENTR. BANKE EU. ČLANICE EU SVOJU INFLACIJU KOMPENZIRAJU VELIKIM DONACIJAMA POJEDINIM EU DRŽAVAMA (HRVATSKA NPR. DOBIJA CCA 21 MILIJARDU EUR-A., ITALIJA 400 MILIJARDI EUR-A...). BOSNA IAKO JE PRAKTIČNO U SISTEMU EUR-A, NE DIJELI DOBROBITI EUR-A, A DIJELI INFLACIJU. NAŠI KUPLJENI EKONOMISTI O OVOME ŠUTE.
Fakat sad bi BAM trebao da raste spram Dolara i Eura, ali pošto je vezan za Euro trpimo njihovu inflaciju i plus ovo navedeno da nemamo dovoljno domaćih roba koje nebi imale razlog da poskupe nego uvozimo robu koja mora poskupiti zbog inflacije odakle dolazi.
Neka nam malo Novalic objasni da nije poskupilo vec da manje mozemo kupiti.
Inflacija je umjetna stvar.Uzrok ove je posljedica mjera protiv korone.Zabranjuju ljudima raditi uslovljvajuci ih cjepljenjem koje ne pomaze.USA gubi monopol i povlaci cjeli svjet za sobom.A EU tone i tone.Uvodjenjem kazni ovo bi se rijesilo.Sve.
Nek si ti nama sve potanko objasnio.