Poznati članovi
87

Imenovan radni tim koji ima zadatak pronaći rješenje za dubiozu GRAS-a

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je, shodno obimu i kompleksnosti problema u poslovanju KJKP “Gras”, na današnjoj sjednici imenovala Radni tim koji će dostaviti Vladi KS prijedloge za rješavanje obimnih i kompleksnih problema u ovom preduzeću.

"Od 2000. godine do danas u GRAS-u su nagomilana velika finansijska dugovanja po više osnova. Sanacioni programi i mjere koje su do sada provođene nisu dali očekivane rezultate. Veliki broj zaposlenih, neadekvatna sistematizacija radnih mjesta, postojanje većeg broja invalida rada kao i tužbe radnika zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i dalje usložnjavaju postojeću situaciju", saopćeno je iz Vlade KS.

Ukupan dug preduzeća prema Poreskoj upravi FBIH na 31.12.2018. godine iznosi cca 187.887.000 KM od čega je osnovni dug cca 96 miliona KM, a kamate su 86 miliona. Porezi se nisu plaćali od januara 2009. godine do decembra 2016. godine.

Dug prema Upravi za indirektno oporezivanje iznosi 28,4 miliona KM, od toga glavni dug je 19 miliona KM, kamate oko 8,6 miliona, a troškovi prinudne naplate 760.000 KM .

Prema procjeni GRAS-a ukupan iznos tužbi za period 2009 – 2015. zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora za komunalne djelatnosti iznosi cca 60 miliona KM.

KJKP "Gras" je tužio Kanton Sarajevo za pokrivanje gubitaka zbog razlike u utvrđenoj cijeni javnog prevoza putnika za period od 2007. do 2017. godine, a iznos tužbe je 104 miliona KM.

Trenutno je u GRAS-u zaposleno 177 invalida rada za koje je neophodno poduzeti aktivnosti za njihovo zbrinjavanje, a evidentan je i problem već penzionisanih radnika pod nepovoljnim uslovima koji imaju minimalne penzije jer im nisu uplaćeni porezi i doprinosi.

“Nesporno je da su ovo gorući problemi GRAS-a koje Ministarstvo saobraćaja ne može riješiti bez pomoći i podrške drugih resora u Vladi. Zbog toga smo napravili ovaj radni tim, koji pored ministra saobraćaja, čine premijer Edin Forto, te ministri finansija, pravde i rada i socijalne politike, Amel Kovačević, Lejla Brčić i Malik Garibija, a koji će, svako iz svog resora, ponuditi moguća rješenja ovih problema”, istakao je na današnjoj sjednici ministar saobraćaja Adnan Šteta.