Agencija SERDA
103

Imate ideju, ali nemate novca: Projekt Challenge to change ulaže u vaše inovacije

Piše: Dž. L.
SERDA Challenge Team (Foto: D. S./Klix.ba)
SERDA Challenge Team (Foto: D. S./Klix.ba)
Bosna i Hercegovina je zemlja poslovnih ideja koje se često ne mogu realizirati zbog nedostatka finansijskih sredstava. Ovu prepreku u provođenju inovativnih aktivnosti u našoj zemlji prepoznale su Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) te Ambasada Švedske u BiH koje su uspostavile projekt Challenge to Change - C2C (Izazov za promjene).

Ugovor o implementaciji ovog projekta Sarajevska regionalna agencija (SERDA) potpisala je sa SIDA-om u novembru 2016. godine, a ukupna vrijednost projekta je 4,2 miliona eura. Zahvaljujući projektu C2C, privredni subjekti iz BiH i Švedske imaju mogućnost da apliciraju sa inovativnim projektnim idejama za grant sredstva Challenge fonda u iznosu maksimalno od 30.000 eura, uz minimalno 50 posto vlastitog učešća.

Posjetili smo SERDA-u gdje smo razgovarali s menadžericom Sanelom Dževlan koja nam je predstavila projekt Challenge to change.

Na početku razgovora Dževlan nam govori kako mala i srednja preduzeća kao osnovni generatori zapošljavanja i razvoja privrede imaju ključnu ulogu u privredi svake zemlje, pa tako i BiH. Međutim, kako kaže, jedan od glavnih faktora da bi ova preduzeća postigla konkurentnost na tržištu jeste njihova inovativnost.

"Inovativnim pristupom i podrškom malim i srednjim preduzećima u pogledu inovativnosti gotovo svaka zemlja može postići veći rast i razvoj, veće zapošljavanje i bolje ekonomske rezultate. Stoga je izuzetno važno da se razvija svijest o potrebi podrške inovacijama i njihovoj primjeni u privredi jer to doprinosi povećanju konkurentnosti. Stanje u BiH u pogledu inovacija i istraživanja, u odnosu na zemlje u regiji, nije na zavidnom nivou te imamo nedovoljno finansiranja inovativnosti. Bez unapređenja saradnje znanosti i privrede nema ekonomskog razvoja i zbog toga su neophodna ulaganja u inovacije i povećanje konkurentnosti", kazala nam je Dževlan.

Sanela Dževlan (Foto: D. S./Klix.ba)
Sanela Dževlan (Foto: D. S./Klix.ba)

Iako je jedan od ključnih faktora konkurentnosti privrede inovativnost, nažalost u BiH mali procenat kompanija se opredjeljuje za uvođenje inovativnih aktivnosti. To potvrđuje i podatak Agencije za statistiku BiH da je u periodu od 2012. do 2014. godine od ukupnog broja preduzeća, 32,9 posto provelo barem jednu od inovativnih aktivnosti. Od ukupnog broja preduzeća, njih 6,7 posto je uvelo samo tehnološku inovaciju, a 9,7 posto je uvelo samo netehnološke inovacije, dok je 16,4 posto i tehnološke i netehnološke inovacije.

"Nažalost, stiče se dojam da ni sama bh. privreda nije pretjerano zainteresirana za ulaganja u inovacije. Međutim, kao najznačajniju prepreku u provođenju inovativnih aktivnosti, preduzeća su označila nedostatak finansijskih sredstava", dodala je Dževlan.

Prema posljednjoj objavljenoj Bloombergovoj listi 50 najinovativnijh zemalja, na prvom mjestu se nalazi Južna Koreja, potom, Švedska, Singapur, Njemačka, Švicarska i Japan. Dževlan podsjeća kako je Južna Koreja lider već pet godina. Među 50 najboljih, Hrvatska je na 42., a Srbija na 44. mjestu.

Indeks inovativnosti je zasnovan na sedam kriterija koji uključuju izdvajanja za istraživanja i razvoj, udio visokoobrazovanih stručnjaka u radnoj snazi, koncentraciju na kompanije koje koriste visoku tehnologiju, broj patenata…

"U BiH ulaganja u istraživanje i razvoj iznose 0,2 posto BDP-a dok je prosjek Evropske unije 2,4 posto. Švedska svake godine ulaže četiri posto BDP-a u istraživanja i razvoj. Inovacije izostaju u onim državama koje izbjegavaju rizik i koje ulaganje u istraživanje vide kao trošak, a ne kao investiciju. Ako se želimo približiti standardima razvijenih zemalja i naša zemlja bi kroz različite programe trebala povećati budžete za tu vrstu investiranja. Poslovnu zajednicu bi trebalo dodatno ohrabiti kako bi planirala svoja sredstva za inovativne projekte, naglasila je menadžerica SERDA-e.

Kada je riječ o investiranju u inovacije, tu dolazimo do projekta Challenge to Change koji SERDA implementira u partnerstvu s Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća RARS. Partner u ovom projektu je i region Ostergotland, Istočna Švedska.

Cilj projekta je doprinijeti smanjenju nezaposlenosti, poboljšati konkurentnost i održivi društveno-ekonomski razvoj u BiH. Zahvaljujući Challenge to Change projektu privredni subjekti iz BiH i Švedske imaju mogućnost da apliciraju za grant sredstva u iznosu maksimalno od 30.000 eura te realizacijom svojih ideja postanu konkurentniji na tržištu.

"Inovativna rješenja mogu se odnositi kako na značajno poboljšanje postojećeg proizvoda, procesa ili usluga, tako i na njihov suštinski novitet. Bitno je naglasiti da za Challenge fond inovacija treba biti na višem nivou od internog nivoa privrednog subjekta", pojasnila nam je Dževlan.

Ceremonija dodjele certifikata korisnicima granta prvog C2C poziva
Ceremonija dodjele certifikata korisnicima granta prvog C2C poziva

Challenge fond je dostupan mikro, malim i srednjim preduzećima na područja BiH i Švedske, kao i startupima s inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Potencijalni aplikanti moraju osigurati minimalno 50 posto vlastitog učešća od ukupne vrijednosti projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.

U okviru prvog poziva apliciranja za grant sredstva pristigla je 701 aplikacija. Sve predložene aplikacije su ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterija: inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje te društvena korist. Nakon evaluacije Eksternog evaluacionog komiteta, potpuno neovisnog od implementirajućih agencija, a koji čine tri predstavnika iz Švedske i dva iz BiH, potpisani su ugovori s 28 korisnika granta.

Za realizaciju projekata prvog poziva iz Challenge fonda bit će izdvojeno 570.000 eura, dok je ukupna vrijednost predloženih projekata oko dva miliona eura. Realizacijom ovih projekata predviđeno je 96 novih radnih mjesta. Projekti dolaze iz različitih sektora, turizma, drvne industrije, metalske industrije, IT sektora, poljoprivrede.

U aprilu je zatvoren drugi poziv za apliciranje za sredstva iz Challenge fonda. Pristiglo je 599 aplikacija I u toku je završna faza evaluacije. Očekuje se da će biti ugovoreno oko 700.000 eura.

"Broj pristiglih aplikacija još jednom potvrđuje opravdanost uspostavljanja Challenge fonda i zainteresovanost privrednih subjekata za dodatno investiranje", istakla je Dževlan na kraju razgovora.

Treći poziv na apliciranje za sredstva Challenge fonda planiran je za jesen ove godine.