Hrvatska započinje proces zamjene domaće valute: Kuna odlazi u historiju

Hrvatska započinje proces zamjene domaće valute: Kuna odlazi u historiju
68
D. Be.
7.7.2019. u 18:13
122
komentara
68

dijeljenja
Hrvatska započinje proces zamjene domaće valute: Kuna odlazi u historiju Ilustracija: Shutterstock
Ministri finansija eurozone u ponedjeljak će u Briselu prvi put raspravljati o formalnom zahtjevu Hrvatske za ulazak u eurozonu, odnosno u takozvani kursni mehanizam ERM II koji predstavlja prvi korak za uvođenje eura.
Uime Republike Hrvatske pismo namjere europskim institucijama u četvrtak su uputili ministar finansija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, piše Jutarnji list.

Kako se nezvanično može saznati, ministri finansija eurozone sutra će formalno prihvatiti hrvatski zahtjev, kao što su prije tačno godinu dana dali zeleno svjetlo Bugarskoj koja je također pokrenula proces uvodenja eura.

Sudeći prema slučaju Bugarske, ministri finansija eurozone odredit će vremenski okvir od oko godinu dana u kojem će zemlja poduzeti određene korake, odnosno odraditi domaću zadaću na koju se sama obvezala kako bi ušla u ERM2.

U toj svojevrsnoj čekaonici svaka zemlja mora ostati najmanje dvije godine prije ulaska u eurozonu i u tom razdoblju kurs kune treba se kretati u definiranom rasponu u odnosu na euro.

Premda je u januaru ove godine povjerenik Evropske komisije za euro Valdis Dombrovskis rekao kako se uzlazak Bugarske u ERM2 očekuje sredinom ove godine, službeni poziv za to još nije stigao.
Prijavi grešku


Komentari (122)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...