biznis
0

Hrvatska i Srbija značajnije smanjile vanjskotrgovinski deficit, u BiH simbolični pomaci

Anadolija
Republika Hrvatska i Republika Srbija prema posljednjim izvještajima ostvarile su značajniji rast pokrivenosti uvoza izvozom i time znatno smanjile svoj vanjskotrgovinski deficit. 

Naime, u Republici Hrvatskoj za prvih deset mjeseci ove godine pokrivenost uvoza izvozom narasla je za 2,8 posto i sada iznosi 61,3 posto. U istom periodu prošle godine pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 58,5 posto. 

U skladu sa novim podacima trenutni vanjskotrgovinski deficit Hrvatske iznosi 40.447.626 hiljada kuna. 

U Republici Srbiji vanjskotrgovinski deficit u prvih devet mjeseci ove godine smanjen je za 2,2 posto. Trenutna pokrivenost uvoza izvozom iznosi 74,7 posto u odnosu na 72,5 posto koliko je bilo u istom periodu prošle godine. 

Izraženo u novcu vanjskotrgovinski deficit Srbije iznosi 3.051,5 miliona eura.

Manji pomak u pokrivenosti uvoza izvozom u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je i Republika Makedonija u odnosu na godinu ranije. Tako je trenutna pokrivenost uvoza izvozom 71 posto u odnosu na ranijih 70 posto. 

To znači da trenutni vanjskotrgovinski deficit u razmjeni roba Republike Makedonije izraženo u novcu iznosi 1.348.024 hiljade američkih dolara.

Do simboličkog rasta smanjenja vanjskotrgovinskog deficita došlo je i u Bosni i Hercegovini i to za 0,27 posto u prvih deset mjeseci. 

Naime, trenutna pokrivenost uvoza izvozom u Bosni i Hercegovini iznosi 57,1 posto u odnosu na ranijih 56,73 posto. 

Iako je Republika Slovenija jedina država u regiji koja i dalje ima suficit u svojoj vanjskotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom, on je za 1,3 posto manji u prvih devet mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine. 

Naime, trenutni suficit Slovenije iznosi 103,5 posto u odnosu na ranijih 104,8 posto. 

U prvih devet mjeseci ove godine u Sloveniji je naime, došlo do povećanja izvoza za 4,8 posto, ali je u isto vrijeme povećan i uvoz za 2,7 posto. 

Tako je ukupni pozitivni nivo "poslovanja" Slovenije u toku ove godine suficit od 599,8 miliona eura. 

Najlošije stanje je u Crnoj Gori gdje je pokrivenost uvoza izvozom u toku prvih deset mjeseci ove godine dodatno pala za čak 2,2 posto. Naime, pokrivenost uvoza izvozom sa ionako simboličkih 18,2 posto pala je na svega 16 posto. 

Time je negativni saldo "poslovanja" Crne Gore izraženo u novcu evidentiran na čak 1.288,1 milion eura.