Primjer iz susjedstva
20

Hrvati usvojili niz mjera kojim se bore protiv rapidnog rasta cijena: Može li i BiH naučiti iz toga

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Hrvatska vlada je objavila mjere pomoći koje bi trebalo da ublaže nadolazeći talas poskupljenja, što je posebno izražen problem kod cijena energenata.

Paket mjera koji je danas predstavljen težak je 4,8 milijardi kuna (637 miliona eura) i odnosi se na domaćinstva, firme i poljoprivrednike. Realizacijom ovih mjera Hrvati će mnogo lakše podnijeti energetsku krizu i poskupljenja koja prijete cijeloj Evropi, što je neizbježno i u BiH.

Pitanje je na koji način će država ili entiteti pomoći Bosancima i Hercegovcima. Za sada je bilo riječi samo o robnim rezervama, no sada naša ekonomska politika ima i dobar primjer iz regiona na koji se može ugledati.

Naime, premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministri su najavili niz mjera među kojima je smanjenje PDV-a na niz proizvoda i usluga, ograničavanje rasta cijena električne energije i plina, subvencije za plin u kućanstvima, izmjene u sistemu socijalne pomoći, jednokratne nagrade za penzionere i slično.

Od 1. aprila 2022. do 31. marta 2023. godine smanjuje se PDV na gas sa 25 posto na pet posto, a sa 25 na 13 posto za toplinsku energiju trajno.

PDV će biti smanjen kod nekih poljoprivrednih proizvoda, a govoreći o hrani sa 13 na pet posto će biti smanjen PDV za svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječiju hranu, troškove u poljoprivredi, sadnice, gnojivo i pesticide te sa 25 na pet posto na maslac i margarin.

Smanjuje se i PDV na higijenske uloške i tampone i to sa 25 na 13 posto. Zatim na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe sa 25 i 13 na pet posto.

Detaljnije o novim mjerama pročitajte na Index.hr gdje možete i pogledati obraćanje Vlade Hrvatske o novim mjerama.