Volkswagenu vodeća pozicija
0

Homologacija rabljenih vozila u 2011. godini

Sarajevo-x.com
Kao ovlašteni uvoznik za Volkswagen koncern u Bosni i Hercegovini, ASA AUTO je izdalo 15.000 potvrda proizvođača za uvezena rabljena vozila od početka uvođenja procesa pojedinačne homologacije od 01. januara do 12. decembra 2011. godine.
Nakon što je Vijeće ministara BiH 28. decembra prošle godine donijelo izmjene i dopune Odluke o ograničenju uvoza polovnih vozila, čime je u BiH uspostavljen sistem homologacije, ovlašteni zastupnici izdaju potvrdu proizvođača, što je ovjeren dokaz proizvođača o usklađenosti opreme i dijelova sa propisanim uslovima.

Kada su u pitanju potvrde koje izdaje ASA AUTO, čak 76 posto izdatih potvrda se odnosi na vozila iz Volkswagen putničkog i privrednog programa. Deset posto potvrda izdato je za Audi vozila, devet posto za Škoda vozila te pet posto za Seat vozila.

Kod Volkswagena su najzastupljeniji modeli Golf (52 posto) i Passat (27 posto), dok kod Audija dominira uvoz modela A4 (46 posto), A3 (15 posto) te A6 (11 posto).

U programu Škode i Seata dominiraju modeli Fabia (63 posto) i Ibiza (50 posto).

Ono što je karakeristično za uvoz rabljenih vozila je da dominiraju vozila proizvedena u periodu 2000.-2002. godine. Ukupan broj uvezenih automobila proizvedenih u tom periodu je 9.095 komada. Kupcima rabljenih vozila su interesantbija ona sa dizelskim agregatima od onih sa benzinskim motorima. Odnos ''dizelaša'' i ''benzinaca'' je devet prema jedan.