biznis
0

Herceg: Bh. organski proizvođači dogovaraju izvoz

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Na 1. međunarodnom kongresu organske proizvodnje i eko turizma „Organic Sarajevo 2012." svih devet država učesnica poptisat će memorandum o saradnji, što će biti značajan doprinos zaživljavanju Balkanske mreže organskih proizvođača - Balkan Organic Network.

Predsjednik Saveza udruženja asocijacija organskih proizvođača Federacije BiH (Organsko FBiH) Sejad Herceg kazao je Feni da je, u tom kontekstu, već dogovoreno da od aprila za Tursku svakog drugog mjeseca idu po dva šlepera meda iz BiH.

"Balkanska mreža organskih proizvođača je formirana, ali je još neformalna i tokom kongresa cilj nam je da u nju uključimo sva udruženja organskih proizvođača iz jugoistočne Evrope te razvijamo saradnju, kao i da certifikati međusobno budu važeći u našim zemljama. To podrazumijeva i pravljenje jednog kodeksa alimentariusa, odnosno kodeksa o hrani", rekao je Herceg.

Osim toga, na kongresu gosti iz Turske, Hrvatske, Srbije, Albanije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Švedske prezentiraju zakonsku legislativu iz oblasti organske proizvodnje u svojim zemljama.

Jedan od važnih segmenata kongresa, kako je kazao Herceg, jeste i 1. radni sastanak SWG Expert Advisory Group za organsku proizvodnju u jugoistočnoj Evropi.

"Gosti govore o proizvodnji u svojim državama, a mi to putem svog programa i strategijom preslikavamo i uzimamo sva pozitivna iskustva. Međutim, u BiH jedna od poteškoća u sektoru organske proizvodnje je to što nemamo zakon o organskoj proizvodnji, ali ipak učesnici kongresa iz drugih zemalja su istaknuli da je dosta urađeno i bez zakonskog okvira i približeno legislativi EU iz te oblasti" rekao je Herceg.

Organizator 1. međunarodnog kongresa organske proizvodnje i eko turizma „Organic Sarajevo 2012.", kao i 1. međunarodnog sajma organske proizvodnje i eko turizma, koji se održava od 13. do 17. marta u Sarajevu, jeste Savez udruženja asocijacija organskih proizvođača Federacije BiH.