Do 17. marta u Sarajevu
0

Na sajmu organske proizvodnje bilje, zdrava hrana, kreme...

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Prvi međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma danas je svečano otvoren na Trgu djece Sarajeva. Posjetioci će sve do 17. marta imati priliku kupiti razne prirodne proizvode iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, Turske i Bugarske.

Osim raznih domaćih čajeva, sokova, sireva... posjetiocima su bili posebno interesantni proizvodi od meda i drugog ljekovitog bilja. Pripadnice ljepšeg spola su mogle kupiti razne kozmetičke, ali i ljekovite kreme te druge preparate za njegu lica i kože.

Neizostavan dio sajma je bio i štand sa organskim čokoladicama, koji nikoga nije mogao ostaviti ravnodušnim, dok je dosta pažnje plijenila i zdrava kafa.

"Ovo je prva organska, odnosno zdrava kafa na svijetu. Sastoji se od kafe Arabica, trenutno najbolje kafe na svijetu, i Ganodermo luciduma. To je takozvana kineska čudotvorna gljiva koja liječi skoro sve bolesti, jer unosom u organizam ona nađe izvor bolesti te čisti organizam od toga. Kafa ima razne okuse, a jedno pakovanje košta 60 KM", kazao je za Sarajevo-x.com, Zijad Redžić iz firme Organo Gold.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je istakao kako domaći i organski proizvođači imaju posebno mjesto u vanjskotrgovinskoj komori.

"Moram pohvaliti organizatore i učesnike sajma koji se mogu ravnopravno nositi sa ostalim evropskim proizvođačima. BiH ima nepregledne mogućnosti za ovakvu proizvodnju zbog nezagađenog tla, čistih Rijeka, netaknute prirode i to su dovoljni razlozi da se ovoj vrsti proizvodnje dadne prioritet i pomoć."

Sead Herceg, predsjednik Saveza udruženja i asocijacija organskih proizvođača BiH, je kazao kako organska proizvodnja u BiH treba imati Zakon o organskoj proizvodnji da bi naši proizvođači mogli ravnopravno nastupati na Evropskom tržištu.

"Drago mi je što su nadležni organi prepoznali vrijednost organske proizvodnje. Trenutno na sajmu imamo 52 izlagača, dok u BiH ukupno postoji 177 proizvođača", naglasio je Herceg.

Ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović je kazao kako organska proizvodnja itekako ima budućnosti u BiH. Već ove godine, kako kaže, trebao bi biti usvojen Zakon o organskoj proizvodnji.

"Proizvođači su i proteklih godina imali potporu ministarstva, ali i moju podršku i imat će je i ove godine", tvrdi Ivanković Lijanović.

U organizaciji Saveza Organsko Federacije Bosne i Hercegovine osim sajma danas je upriličeno i otvaranje 1. međunarodnog kongresa organske proizvodnje i eko turizma "Organic Sarajevo 2012".