|

Gubitak Mercatora u 2012. godini 22 miliona eura

Gubitak Mercatora u 2012. godini 22 miliona eura
0
Klix.ba
14.11.2012. u 08:12
17
komentara
0

dijeljenja
Gubitak Mercatora u 2012. godini 22 miliona eura
U prvih devet mjeseci ove godine slovenska grupacija Mercator zabilježila je gubitak od 22 miliona eura, javlja Tanjug.
Slovenska grupacija Mercator saopćila je da je u devet mjeseci ove godine, zaključno sa septembrom, zabilježila gubitak od 22 miliona eura, kao posljedica usporene privredne aktivnosti u regiji, dužničke krize, pada slovenskog izvoza i uvoza, kao i nepovoljnog kretanja deviznog kursa u Srbiji.

Gubitak je zabilježen uprkos tome što su prihodi istovremeno porasli 0,7 posto na godišnjem nivou, na 2,1 milijardu eura, što čini 72,2 posto ukupnih prihoda planiranih za ovu godinu, saopćio je Mercator, prenosi slovenska novinska agencija STA.

Podaci su pokazali da su prihodi te slovenske grupacije na domaćem tržištu pali dva posto, dok su na inostranom tržištu porasli 4,4 posto.

Najveći rast u BiH

Najveći rast prihoda, od 53,7 posto, zabilježen je u Bosni i Hercegovini, umnogome zahvaljujući preuzimanju kompanije Drvopromet.

U saopćenju se navodi da je profit prije plaćanja poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije u devet mjeseci, zaključno sa septembrom, iznosio 95,1 milion eura, što čini 61,8 posto godišnjeg plana.

Dok u Mercatoru za neočekivano loše rezultate poslovanja krive dužničku krizu, kao i pad vrijednosti srpskog dinara za više od osam posto, oni također ističu kako su u istom periodu uspeli sniziti dug grupacije za 42 miliona eura.

Pored toga, kompanija je u razvoj svoje maloprodajne mreže u spomenutom razdoblju uložila 56 miliona eura, a također je proširila bruto površinu svog prodajnog prostora za oko 43.000 kvadratna metra, što je uglavnom iznajmljeno, navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...