Legaliziranje posla
240

Građani KS koji iznajmljuju stanove i apartmane moraju se registrovati kao obrt ili firma

Piše: M. N.
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kompanija Booking.com koja olakšava turistima pronalazak smještaja širom svijeta, obavijestila je oglašivače iz Kantonu Sarajevo koji putem njihovog servisa kratkoročno iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane, da se više neće moći oglašavati ukoliko ne pošalju dokaz da su registrovali svoje poslovanje.

Oglašivači iz Kantona Sarajevo su dobili email sa zahtjevom za slanjem dokaza o posjedovanju dozvole za pružanje usluga kratkoročnog najma, u kojem piše kako je Turistička zajednica KS utvrdila da sobe/apartmani/stanovi nemaju potrebnu dozvolu i obavijestila ih o tome.

"Kao što vjerovatno znate, lokalne vlasti su povećale nadzor nad nezakonitim smještajnim objektima u skladu s lokalnim (državnim) zakonima. Ovu poruku šaljemo jer je Turistička zajednica KS utvrdila da vaš smještajni objekat ne posjeduje odgovarajuće dozvole za pružanje usluge kratkoročnog najma zbog čega se smatra nezakonitim. Naša dužnost je garantovati da Booking.com ne oglašava nezakonite smještajne objekte na svojoj stranici. Stoga vas molimo da nam u roku od 10 radnih dana dostavite službeni dokaz o posjedovanju valjane dozvole kratkoročnog najma koje su vam izdale lokalne vlasti", navodi se u emailu.

Vlasnike koji iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane kratkoročno i većinom samo u ljetnom periodu ili i zimskom zabrinula je ova informacija jer, kako kažu, putem Bookinga dobijaju 70 posto svojih mušterija.

U roku od dvije sedmice bit će skinuti s ovog servisa, što će im nanijeti štetu. Naglašavaju kako ne bježe od svojih obaveza da budu registrovani, ali da su im potrebni dokumenti kao da otvaraju obrt i blizu 1.500 KM, što je nekima godišnja zarada od najma.

"Ja iznajmljujem apartman s dva kreveta u Sarajevu tri godine. Redovno plaćam boravišnu taksu za strance i plaćao sam taksu staroj turističkoj zajednici KS. Ne želim zaobići zakon, želim biti registrovan, ali nam trebaju olakšice jer nismo mi hoteli sa sto kreveta, već s nekoliko, a u mom slučaju dva. Booking.com nam je omogućio prije pet godina da se registrujemo i reklamiramo, za što plaćamo proviziju. Tu su i osnovni troškovi za vodu, struju, čišćenje i sl. Ako se trebamo registrovati na način na koji su rekli, onda je bolje zatvoriti", rekao nam je Edin, vlasnik apartmana.

Nakon što su obaviješteni, vlasnici soba, apartmana i stanova su počeli obilaziti institucije da saznaju kako se mogu registrovati. U Federalnom ministarstvu privrede su kazali da nije njihova nadležnost, u Turističkoj zajednici KS da nemaju ni oni veze s tim, a u Ministarstvu privrede KS i općinama da moraju svoje objekte registrovati kao ugostiteljski objekt iako osnovno zanimanje, što znači da osobe koje su već zaposlene i ovo im je dopunska djelatnost ne mogu objekte registrovati na sebe.

Registracija iznajmljivanja stanova, apartmana i soba u domaćinstvu vrši se putem Službe za privredu Općine Stari Grad Sarajevo, a u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti ("Službene novine FBiH", broj 32/09) i na osnovu zapisnika općinske Komisije za utvrđivanje ispunjavanja propisanih uslova za obavljanje određenih djelatnosti. Potom izlazi nadležna komisija koja procjenjuje objekt, onda nabavka atesta za struju i vodu i PP aparata. Nakon svega slijedi prijava Poreznoj upravi i fiskalizacija.

"Registracija iznajmljivanja stanova, apartmana i soba u domaćinstvu vrši se putem Službe za privredu Općine Stari Grad Sarajevo, a u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i na osnovu zapisnika općinske komisije za utvrđivanje ispunjavanja propisanih uslova za obavljanje određenih djelatnosti. Navedena komisija vrši pregled objekta i zapisnički konstatuje da li su ispunjeni tehnički uslovi za obavljanje tražene djelatnosti. Po donesenom zapisniku, služba donosi rješenje koje se upisuje u registar ugostiteljskih djelatnosti i bazu podataka općine", kazali su nam iz Službe za odnose s javnošću Općine Stari Grad Sarajevo.

Istakli su kako su brojni građani kontaktirali njihovu nadležnu službu zbog istog problema, ali da do sada niko nije podnio zahtjev za registraciju.

Putem Booking.com reklamira se više od 1.000 smještajnih jednica, a u ovaj broj nisu uračunati hoteli, moteli i hosteli.

"Ministarstvo privrede KS bi trebalo pronaći rješenje za ove objekte kategorije ispod 4-5 zvjezdica. U pismu Bookinga piše da smo mi tražili, ali to je tražio Ured za strance, mi smo samo bili kanal preko kojeg je izašao zahtjev za izlistavanje objekata koji nemaju rješenja za rad. Booking je sada obavijestio prvih 200 oglašivača pa će u narednim sedmicama obavještavati i druge. Nakon što dobiju rješenje prijave se kod nas i dobiju aplikaciju za prijavu gostiju putem koje su uvezani s Uredom za strance i nama", rekao nam je Faruk Čaluk iz Turističke zajednice KS.

U Hrvatskoj je problem riješen tako što vlasnici koji iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane plaćaju paušal po broju kreveta, a rješenje za obavljanje djelatnosti dobiju za 8 dana. U BiH bi to zahtjevalo ili izmjene zakona ili donošenje uredbi kojima bi se ovakav način registracije omogućio i našim građanima.