Direktor LVMH
15

Francuz Bernard Arnault sada je drugi najbogatiji čovjek na svijetu, prestigao Gatesa

Dž. L.
Bernard Arnault (Foto: EPA-EFE)
Bernard Arnault (Foto: EPA-EFE)
Bernard Arnault, predsjedavajući i direktor luksuzne robne marke LVMH, pretekao je Billa Gatesa na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu zauzevši drugu poziciju.

Prema Forbesovoj listi milijardera u stvarnom vremenu, francuski biznismen je svom bogatstvu dodao 2,8 milijardi dolara, čime je njegova neto vrijednost porasla za 2,7 posto, odnosno na ukupno 107,6 milijardi dolara.

Time se Arnault približio osnivaču Amazona Jeffu Bezosu, koji danas važi za najbogatijeg čovjeka na svijetu, a čija neto vrijednost iznosi 110,5 milijardi dolara.

Gates sada na trećoj poziciji ima neto vrijednost od 107 milijardi dolara, podaci su Forbesove liste.

Međutim, Arnault još uvijek zaostaje za Bezosom i Gatesom na Bloombergovom indeksu milijardera koji procjenjuje njegovu neto vrijednost na 103 milijarde dolara.

Prema Bloombergovoj listi, koja se ažurira na kraju svakog dana u New Yorku, Arnault je svom ličnom bogatstvu do sada dodao više od 34 milijarde dolara.

Arnault je sredinom ove godine prešao prag od 100 milijardi dolara te postao treća najbogatija osoba na svijetu.

Francuski bogataš inače je većinski vlasnik kuće LVMH koja je ustvari vlasnik luksuznih brendova Louis Vuitton, Christian Dior i Moet & Chandon. LVMH uskoro kupuje i Tiffany & Co. za 16,2 milijarde dolara.