Finansijska politika
3

Zoran Pavlović: RS ne može sebi dozvoliti da dovede u pitanje zaduženost na Bečkoj berzi

B. R.
Foto: EPA-EFE/Klix.ba
Foto: EPA-EFE/Klix.ba
Ekonomista Zoran Pavlović je u izjavi za Klix.ba komentarisao odluku Vlade Republike Srpske da prodajom obveznica na Banjalučkoj berzi pokuša osigurati 210 miliona KM.
Predmet prodaje je 210.000 obveznica ili vrijednosnih papira, a nominalna vrijednost svake od njih je 1.000 KM. Godišnja fiksna kamatna stopa iznosi 6,1 posto, a rok dospijeća je pet godina.

Pavlović je napomenuo da se kupcu obveznice garantuje da će imati povrat novca i to u iznosu koji je uvećan za kamatu koja je definisana kao prinos. Naveo je da je berza zadužena dati osnovne informacije o vlasniku obveznice, kao i o onome ko je kupuje.

Ukazao je da je očigledno da RS želi osigurati sredstva koja joj trebaju ili nedostaju na Bečkoj berzi. RS-u ove godine na naplatu dolazi 330 miliona KM sa Bečke berze.

Na pitanje da li entitetske vlasti prodaju obveznice, znajući da imaju sigurne kupce, Pavlović je odgovorio da kupci uvijek postoje te da to mogu biti banke, fondovi, osiguravajuća društva i kompanije, kao i fizička lica iz bilo kojeg dijela svijeta.

Naglasio je da je ovo najveća aukcija na lokalnom tržištu, napomenuvši da ih je do sada bilo 50-ak. Smatra da RS sebi neće dozvoliti da dovede u pitanje isplatu na Bečkoj berzi, jer bi time dovela u pitanje svako naredno zaduživanje preko berze.

"Ako izađete na berzu prvi put, to je teško, jer je to prvi put - pitanje povjerenja, zainteresovanosti kupaca. RS je prvo otišla na Bečku berzu, pa na Londonsku. Tako da postoji određeno povjerenje u te obveznice. Računam da Vlada RS neće sebi dozvoliti da to ne može servisirati, onda ne bi mogla otići ni na jednu berzu", zaključio je Pavlović.

Podsjećamo, ovaj entitet je 2021. plasirao obveznice na Londonskoj berzi, tj. zadužila se za 350 miliona eura.