Komentari (196)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Uzaludan vam je pokusaj da ocuvate ne/realne cijene imobilije.Prilagodite cijene Gradjanima koji tu zive da mozgu i oni kupiti Stan,a ne nama Diasporcima.
Ne mogu ni ljudi koji zive u Bosni, a kamo li dijaspora. Godinama sam radila sa ugovorima na 11 mjeseci i 15 dana pa 15 dana prekida da se, ne daj Boze, ne uveze staz. Na sve moguce nacine i u svakoj banci pokusala sam podici hipotekarni kredit na nekretninu koju bih kupila i u svim sam odbijena radi ugovora. Nisam uspjela steci nista "svoje" i radi toga sam otisla iz Bosne. Citav zivot samo borba, nigdje zivota.
@Lounge Act Najpametnije sto si napravila....
@barrio Slazem se, barrio, jedina je steta sto to ne napravih ranije.
Pa zar nam nisu dosad sa svojom kupovinom podigli cijene daleko iznad naseg standarda
Kome je ovo naumpalo? Daj nam drug javi sta koristiš da i nama bude dobro,ko ti nabavlja robu?
Treba odobrit kridit dijasporcima i to lijepo zvuci a koristi samo prodavacima stanova! Ako se omoguci dizanje kredita dijasporcima u tom slucaju se omogucava i porast cijena stanova sto otezava stanovnistvu iz BiH da se stambeno zbrine.
Mogu tražiti kredit u "dijaspori" i kupiti stan u domovini ako žele...
Jer Diasporci su malo pametniji, zna mafija da bi one porodice sto su sve izgubile pa morali vani, se osvjetili pa sve uzeli od njih.
Turska nije u EU, a kredit za kupovinu stana možemo dobiti bez problema, Grčka, Španija (u redu, oni su u EU) . Zaista ne razumijem, zašto naše banke ne vide potencijal. Učešće, recimo 20%, ne platiš dvije rate, oduzimanje stana i zdravo....
Problem je sto dijaspora npr.u Austriji ne moze dobit kredit za nekretninu u BiH...nema veze kakav imaju bonitet...mogu dobiti skuplji konzum kredit do odprilike 35000-45000 eura...za hipotekarni kredit koji iznosi 100000e i vise potrebno je uzet hipoteku u Austriji...ni za Hrvatsku ne daju....nazalost zbog toga dijaspora jako malo kupuje vece stanove i kuce...vecinom se to krece do 100 000 km sto je jako malo ....
Dignem ovdje 50.000 € kredita sa 1,65% kamatom, za renovaciju kuce a u Bosni kupim stan, sta ce mi kredit u Bosni :).
Pa da ionako prenapuhane cijene odu u nebo. Pa za istu cijenu mogu kupiti stanove i tamo gdje zive, u manjim njemackim gradovima.
Ne mozemo ni mi gospodo dobiti krediti u Njemacki. Uostalom sta ce im nekretnine ovde u kojima nece ni zivjeti nego izdaju pa onda normalan narod ne moze doci do stana od njih sto imaju po 2-3.
Ko bi profitirao ?? Samo banke u BiH... Ovdje je kamata 7%, a na zapadu 1-2%... A mi ostali bi dobili samo vece cijene stanova, jer ne mozemo se njima takmiciti u ponudama za stan.... Suplja prica i navlakusa za maloumne....
Čitam ovo I smijem se cirkuzu, ovdje u Americi kredite dobivas u roku 15 minuta, mogu uzeti persona loan i kupiti taj stan I kucu u domovini, i zaobici sve peripetije...
Šta mi koji ostajemo ovdje imamo od tih 8%. Nerealno skupe i sve skuplje stanove. Sav taj novac iz vana na neki način tjera one koji ostaju ovdje u dijasporu. Jel se teško skućit pored ne realne konkurencije. Stanovi nikad skuplji a zemlja se prazni.
Zašto mi ne možemo dobiti kredit u Dijaspori?
Zato sto ni drzavljanin BiH ne moze u njemackoj dobiti kredit...kad se bankarski sistem uveze sa EU bankama te policija sa EU policijom, mozemo pricati....