Stvar upravljanja novcem
6

Veliko OECD-ovo istraživanje u 39 država: Većina odraslih su finansijski nepismeni

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Novo istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj država (OECD) je pokazao da velikom broju odraslih nedostaju vještine potrebne za razumijevanje i snalaženje u izazovnim finansijskim situacijama.

Konkretno, utvrđeno je da samo 34 posto odraslih ima minimalni nivo finansijske pismenosti. To znači da većina onih u 39 država Evrope i šire, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, ne može učinkovito upravljati svojim novcem, a riječ je o vještini koja je neophodna za dobrobit pojedinca i društva.

U OECD-ovom izvještaju je ukazano na ranjivost onih kojima nedostaje osnovno finansijsko stanje, posebno u vrijeme rasta cijena.

"Visoka inflacija i rast kamatnih stopa naglasile su važnost sticanja finansijskog znanja i vještina kako bi se nosili s teškim finansijskim okolnostima", izjavila je Chiara Monticone iz OECD-a.

Kako je kazala, rezultati istraživanja pokazuju da iako većina odraslih razumije osnovne finansijske koncepte, cjelokupno njihovo znanje i vještine se mogu značajno poboljšati, uključujući i one koje se odnose na digitalne finansijske usluge.

Ko je finansijski naj(ne)pismeniji

Utvrđeno je da samo u Irskoj i Njemačkoj postoji minimalna finansijska pismenost, u odnosu na ostale evropske države koje su bile obuhvaćene OECD-ovim istraživanjem. S druge strane, najlošije u finansijskoj pismenosti su Rumunija i Italija.

Primijećeno je da postoje razlike u finansijskoj pismenosti u svakoj od zemalja koje su bile obuhvaćene istraživanjem, a među njima nije Bosna i Hercegovina.

Naime, oni koji imaju viši nivo formalnog obrazovanja obično bolje upravljaju novcem, kao i oni koji su zaposleni i koji imaju veće prihode. Razlike u finansijskoj pismenosti zavise i od starosne dobi. Pa tako oni koji imaju između 30 i 59 godina su finansijski pismeniji od onih koji imaju između 18 i 29 godina. Osim toga, utvrđeno je da su muškarci neznatno finansijski pismeniji od žena.

Poznavanje osnovnih koncepata

Kada su u pitanju osnovni finansijski koncepti, navedeno je da 84 posto odraslih razumije šta je inflacija te da 63 posto može primijeniti vremensku vrijednost novca na vlastitu štednju. Vremenska vrijednost novca podrazumijeva to da novac trenutno vrijedi više nego što će vrijediti u budućnosti.

Ono što zbunjuje mnoge jeste složeni kamatni račun. Samo je 42 posto onih koji razumiju šta je složeni kamatni račun, a zapravo je riječ o obračunu kamate na kamatu.

Otpornost na prevare i digitalne vještine

Što se tiče finansijske ranjivosti, 15 posto je bilo žrtva barem jedne vrste novčane prevare. Dvije od tri osobe koje su bile žrtve finansijske prevare nisu imale minimalni nivo finansijske pismenosti.

Biti oprezan je povezano s digitalnim vještinama, budući da se internet znatno koristi za finansijske prevare. Samo 29 posto ima ciljni nivo digitalnih vještina koje se povećavaju u skladu s nivoom obrazovanja i prihoda.

Štednja za finansijske šokove

Istraživanjem OECD-a je utvrđeno i to da bi 59 posto odraslih moglo odmah da plati trošak jednak njihovom mjesečnom prihodu, a bez da novac ne moraju tražiti od nekog drugog, prenosi Euronews.