Finansije
92

Funta i euro u padu: Svjetske berze uzdrmane, a investitori u panici

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon preliminarnih rezultata referenduma u Velikoj Britaniji, na kojem su građani odlučili da žele napustiti Evropsku uniju vrijednost funte je dramatično opala u odnosu na američki dolar, ali i euro.

U jednom trenutku vrijednost funte u odnosu na dolara opala je za 10 posto, što je najviše još od 1985. godine.

U odnosu na euro funta je opala za sedam posto, odnosno na 1.2085 eura. Ipak, i vrijednost eura je pala u odnosu na dolar za 3,3 posto, što je najveći jednodnevni pad od nastanka te valute.

Trgovci na berzama su jednoglasni, a to je da je pad vrijednosti funte, ali i eura ekstremniji u odnosu na svjetsku ekonomsku krizu 2008. godine.

Rezultati referenduma u Velikoj Britaniji neminovno će uzdrmati svjetske berze. Klijenti svojim brokerima na berzama savjetuju da prodaju funtu, a da kupuju sigurnije valute, poput japanskog jena, ili zlata.

Vrijednost japanskog jena je porasla i iznosi približno 100 jena za američki dolar. Ipak, stručnjaci smatraju da to nije dobra vijest za Japan, kojem treba slabiji jen, kako bi imali veći izvoz širom svijeta. Japanski ministar finansija Taro Aso kazao je da prate situaciju i da su spremni poduzeti sve korake kako bi stabilizirali tržište.

Japanski indeks na berzi Nikkei pao je za više od sedam posto, a neke od najvećih japanskih kompanija koje ulažu u Velikoj Britaniji, poput Nissana, Toyote ili Hitachija od jutros bilježe pad na berzi.

Indijsko tržište, koje je također veliki investitor u Velikoj Britaniji također bilježi pad na berzama. Ipak, indijski trgovci vjeruju da njihova centralna banka može održati stabilnu rupiju, koja je pala za 1,5 posto.

Pad bilježe i valute Australije, Južne Koreje i Malezije, a sve je prisutnija nervoza među trgovcima na berzama, gdje se čeka kako će tržišta širom svijeta reagirati na ovaj domino efekat.

Ipak, svi su saglasni da je neizvjesnost tek počela. Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi trajati dvije godine, a u međuvremenu sve zemlje koje su poslovale s Velikom Britanijom morat će uskladiti svoje trgovačke sporazume, koji su do sada bili usaglašeni sa propisima Evropske unije.