Komentari (121)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Opet naslov bilioni i milijarde....
pa sta je problem? nase mjere za novac se razlikuju od americkih. ovaj naslov na engleskom bi bio, 100 triliona svijet, bosna 5 biliona.
hahah stručnjaci iz klixa ne shvaćaju da je to jedno te isto,na engleskom je milijarda billion xD
PRIKAŽI ODGOVORE (18)
svijet je pod diktaturom neoliberalnog kapitalizma.. mi smo imali u jugoslaviji ukupan dug od 22 milijarde, a danas države nastale njenim raspadom imaju 5x veći dug.. a šta smo to specijalno dobili dolaskom "slobodnog tržišta"? dobili smo to da ne možemo ni lijek platiti bez kredita, a kamoli nešto drugo. ako ovako nastavimo ne gine nam grčki scenario u bliskoj budućnosti
Pa hteli ste kapitalizam, sanjali ste da cete u njemu svi biti gazde, voziti dobre aute, putovati, imati milione i ne raditi nista. Sad kad ste shvatili da ste obicno roblje koje radi 6 dana u nedelji po 10-12 sati dnevno za 400 KM sad se kao bunite...ali sad je kasno. Sad mozete samo suze da lijete u vasem nezavisnom, medjunarodno priznatom protektoradu i koloniji zvanoj BiH. Veliko-srbi četnici vam nisu valjali u jugi, i sad cete videti kao vlada nemac i austrijanac.
dorn, ja sam ti antikapitalist i antiglobalist i ništa od navedenog ja nisam htio, ali jugoslavija je nakon smrti maršala bila osuđena na propast.. svi političari nakon njegove smrti su bili marionete zapada i financirani isto tako od strane zapada. Cilj im je bio da stvore jeftino radno tržište,da izvuku šta valja odatle i onda da velikodušno daju svoje pakete pomoći, koji su i pola europe odveli u propast. a zanimljivo sve te države ili su bile socijalističke ili su imale u opoziciji jaku socijalisticku partiju( grčka,italija,španija,istočna europa)
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
Ove naše milijarde duga su najbesmislenije jer su dijeljene na plate budžestkim korisnicima i onda protjerane kroz crijeva u vidu inostranih prehrambenih proizvoda.
a najsmjesnije kada ove NULE pocnu objasnjavati JEDINICE 1000 hiljada = 1 milion 1000 miliona = 1 milijarda 1000 milijardi = 1 bilion 1000 biliona = 1 trilion i parmaci,..Klix je u pravu, sama USA duguje 12,000 milijardi ili 12 biliona a Svijet duguje 100,000 milijardi ili 100 biliona dakle dug USA je 12% Svjetskog duga
Da, ali americki BDP je isto 10 - 15 % svjetskog BDP-a. Oni sebi taj dug mogu priustiti, bas kao Japan, Njemacka i Francuska.
I onda se čude što je Švicarcima dobro, kako neće biti, kako god bilo njima puni džepovi. ..
europljani slovenci i hrvati imaju "europske dugove" 60 miljardi...eto im EU!
Nije EU kriva sto su se oni zaduzili. Ako ti odes u granap i zaduzis se (veresija), ko ti je kriv?
samo vi pisite da smo najmanje zaduzeniji, pa kad sad navale po kreditima, pa odu.
HRVATSKA - 60 MILIJARDI EURA SLOVENIJA 60 MILIJARDI EURA SRBIJA - 40 MILIJARDI EURA (2002 OTPISANO 60% DUGOVANJA) -------------------------------------------------- BOSNA - 3,7 MILIJARDI EURA STO ZNACI OSOVINA SHS DUGUJE SAD 160 MILIJARDI EURA PLUS KAMATA. DJABA ONOLIKO KRALI, OPET U GOVNIMA I TO SAD SU U PRAVIM GOVNIMA.
Da bi nekome bio neko dužan toliki novac podrazumijeva se da taj novac mora postojati, fizički znači. Mali problem je samo što toliki novac ne postoji, na svijetu, u zlatu ili srebru, nikako ne postoji. Sve su to samo brojevi u kompjuterima koji nikad neće postojati..
Pa naravno da smo najmanje zaduženi kad se kod nas nema u šta ulagati...
Bilion - engleski jezik, milijarda - bosanski/hrvatski/srpski. Gospodo iz redakcije, to je jedno te isto. Blamirate se.
Gospodo novinari ,ako vec komentarisete ,ko je koliko i kako zaduzen ,onda imajte u vidu da nasa bh uzima kredite za isplatu plata ,budzet,a ne za razvoj ,zbog toga je ovo vrlo losa vijest za bh,iako nije puno zaduzena
hrvatska duplo manja od srbije a duplo vise zaduzena bravo eu croati samo nemojte nas savjetovati sta i kako da radimo
?????? 1 Hrvat zaradi ko 2,5 Srbina, a imaju infrastrukturu na razini zapadne Evrope...Hrvatskasa4,3 miliona ljudi ima BDP ko Srbija sa7,2miliona...itd itd..
kad počnu pametovati BIH samo im pokazati koliko su zaduženi...
imaju oni ,multi miljarderi iz bih nedavnoje izaso clanak u novinama imaju preko 9 milijardi pa neka oni daju da nismo duzni dase nebrukamo
pa zato kod nas ima malo novca a uskoroga nece biti a ja mislim da ameri namjern prave svake godine sve veci dug koce to njima naplatit kadsu sve ptrcke americke
I ja njemu repliciram, izvinjavam se što nisam naznačio.
Zaboga miloga. billion (eng) - milijarda (bos) trllion (eng) - trilion (bos). Znaci radi se o 12 triliona dolara dugu.