Finansije
58

Dok smo zaokupljeni grčkom dramom Kina bi mogla doživjeti finansijski slom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dok su oči svjetske javnosti uperene prema Grčkoj, čini se da se još veća drama odvija u Kini.

Index na berzi u Šangaju pao je za 29 posto u odnosu na početak juna. No, sličan pad doživjele su i druge berze, što stvara dodatnu zabrinutost.

Kako primjećuje Bloomberg, Kina se nalazi u sličnoj situaciji kao Sjedinjene Američke Države prije izbijanja velike krize 1929. godine.

No, postoji još jedna sličnost. Naime, kineske vlasti poduzimaju skoro identične mjere kao i vlasti Sjedinjenih Država uoči Velike depresije. Cilj je jedan: pojačati ekonomsku aktivnost i spriječiti krah.

Tokom vikenda nekoliko velikih brokerskih kuća obećalo je kupiti dionice u vrijednosti od 120 milijardi juana, odnosno 19,3 milijarde dolara kako bi pomogli da se tržišta smire. Također, računa se i na pomoć Narodne banke Kine.

Računa se da će u krajnoj nuždi kupac dionica postati Narodna banka koja bi mogla štampati nove količine novca da bi kupnjom dionica utjecala na održanje njihovih cijena.

Godine 1929. skoro identičan scenarij gledali smo na Wall Streetu. JP Morgan i nekoliko drugih finansijskih institiucija odlučile su udružiti sredstva kako bi potražnjom dionica održali njihovu cijenu. Ovakve mjere poduzete su nakon što je 1929. berzanski index Dow Jones potonuo za 30 posto.

Tadašnje mjere u SAD-u imale su samo kratkoročan pozitivan efekt. Nakon nekoliko sedmica uslijedio je veliki slom berze na Wall Streetu, velika depresija i kriza koja je potrajala skoro deceniju.

Stručnjaci kažu da je još rano reći šta se dešava u Kini i da li se ponavalja identičan scenarij. Ostaje da se vidi kako će tržište reagirati na posljednje mjere.

Index na berzi u Šangaju danas je, nakon skoka od 11 posto te pada sredinom dana, završio u plusu od 2,4 posto.