Finansije
2

Direktor Barclaysa: Britanija nastavlja predstavljati "finansijska pluća" Evrope

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Zvanični London može odahnuti - nastavit će predstavljati finansijska pluća Evrope, uvjeren je izvršni direktor Barclays banke Jes Staley.

Iako priznaje da će njegova banka morati preseliti neke aktivnosti u dablinsku i njemačku bazu, ipak smatra kako će većina njihovog evropskog poslovnog procesa biti nastavljena iz Velike Britanije.

"Ne vjerujem da će se finansijski centar Evrope preseljavati iz Londona. Postoji mnogo razloga zbog kojih će Velika Britanija ostati finansijska pluća Evrope", ističe Staley.

Otkrio je i kako su im druge evropske metropole nudile da svoje poslovanje presele kod njih.

"Zanimljivo je kako u jednom trenutku niko ne želi bankare u svom dvorištu, a već u sljedećem vas pozivaju na roštilj", slikovito je objasnio.

Staley vjeruje da će promjene u pravnoj strukturi banke, poput otvaranja njemačkog ogranka, biti dovoljne za zadovoljstvo evropskih i britanskih regulatora i da će biti u interesu evropskih vlada.

Optimističan je i kada je riječ generalno o perspektivi banke. Ističe da će mogućnost snažnijeg ekonomskog rasta u SAD-u s Donaldom Trumpom i porast kamatnih stopa povećati profitabilnost banke.