Strah od inflacije
14

Britanija ponovo odgađa uvođenje graničnih kontrola nakon Brexita

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Očekuje se da Britanija potvrdi da će još jednom odgoditi uvođenje graničnih kontrola nakon Brexita za hranu i svježe proizvode koji dolaze iz Evropske unije, javio je Financial Times (FT) u četvrtak.

Velika Britanija je nekoliko puta odgađala provedbu provjera otkako je u januaru 2021. napustila carinsku uniju i jedinstveno tržište EU, ali britanski izvoz se suočio s kontrolama za proizvode koji idu iz suprotnog smjera.

Velika Britanija je planirala da konačno uvede svoju novu faznu kontrolu uvoza u godini koja vodi do 31. oktobra 2024.

FT, međutim, navodi da su britanski ministri spremni da potvrde još jedno odgađanje, pomjerajući njegovo lansiranje na iduću godinu, zbog inflatornih strahova da će nova birokratija povisiti cijene hrane.

Inflacija u Velikoj Britaniji, koja trenutno iznosi 6,8 posto manje u odnosu na 7,9 posto u junu, mjesecima je najviša među zemljama G7 uprkos tome što je Banka Engleske povećala svoju ključnu kamatnu stopu više od deset puta uzastopno kako bi pokušala da je (inflaciju) obuzda.

Upitan o izvještajima o novim kašnjenjima, portparol vlade je samo rekao da ona "razmišlja o vrijednim povratnim informacijama" preduzeća i zainteresovanih strana i da će "uskoro" objaviti svoje planove.

Vlada je "ostala posvećena realizaciji najbolje granice na svijetu", dodao je.

Vodeća opoziciona Laburistička stranka optužila je vladu da stvara "ogromnu neizvjesnost" za preduzeća s ponavljanim kašnjenjima.

"Vladino postupanje s ovim važnim pitanjem apsolutno je bezobrazno", kazao je portparol Laburista za međunarodnu trgovinu Gareth Thomas.

Velika Britanija je napustila Evropsku uniju 31. januara 2020. nakon referenduma za Brexit 2016. godine.

Britanski izvoznici kažu da su kontrole EU dovele do dugih kašnjenja u lukama na britanskom otoku, dodatne birokratije i troškova, stavljajući ih u nepovoljniji komercijalni položaj u odnosu na uvoznike iz bloka.

Protivnici kažu da je Brexit postavio prepreke trgovini s najvećim britanskim prekomorskim tržištem roba i usluga, podižući cijene hrane i smanjujući izvoz, prenosi AFP.