{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Banka koštane srži u BiH će biti formirana do kraja godine

29.5.2012. u 17:25
0
7
Banka koštane srži u BiH će biti formirana do kraja godine
0
Nevladina organizacija Mala, koja je pokrenula osnivanje Banke koštane srži u BiH, danas je u Općoj bolnici “Dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu upriličila prezentaciju certificiranog softvera, koji će Banka koristiti u svom radu. Radi se o softveru kompanije MAK-System, koja posluje sa mnogim zdravstvenim ustanovama širom svijeta.
“Softver je predviđen za rukovođenje našom bankom matičnih ćelija. U dosadašnjem radu smo pokrenuli niz postupaka u uspostavljanju Banke koštane srži, a jedan od neophodnih zahtjeva jeste i certificirani softver. U prilici smo da preko firme MAK-System vidimo prezentaciju ovog softvera, koji je već u upotrebi u više od 50 zemalja, tako da ćemo se u budućnosti moći eventualno opredijeliti za neku od ovih komponenti”, rekao je prim. dr. Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice, predsjednik NVO Mala i koordinator u projektu uspostave Banke.

Nakaš je rekao da bi najkasnije do kraja godine trebala biti uspostavljena Banka koštane srži u BiH. Banka će biti smještena u Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH.

“Mi i dalje radimo na promociji ovog projekta, kao i na stvaranju predregistra, formiranju budućeg registra i svega onoga što je potrebno za uspostavljanje ovog sistema. Radimo na lobiranju, edukaciji stanovništva i na pronalaženju onih koji će dati finansijska sredstva”, kaže Nakaš.

Do sada se pokazalo da veliki broj pojedinaca i institucija podržava uspostavu Banke koštane srži te njeni osnivači u 2013. godini očekuju da će ona i zaživjeti.

“Zakon o transfuzijskoj medicini u FBiH apsolutno reguliše ovu materiju, a na osnovu toga je Federalno ministarstvo zdravstva poduzelo određene aktivnosti i uradilo odgovarajuće pravilnike. Nadam se da će do početka godišnjih odmora oni biti i objavljeni te da će na kraju biti stvorena legislativa, kako bi se sve u vezi sa Bankom moglo dalje realizirati”, rekao je Nakaš.

Inače, softveri kakvi su prezentirani danas u Sarajevu se koriste u velikim svjetskim medicinskim centrima i organizacijama poput St. Louis bolnice u Parizu, koja je jedna od najvećih svjetskih banaka pupkovine, softvere MAK–Systema koristi Crveni križ SAD-a i nekih drugih država, New York Blood Center, KBC Zagreb, kao i mnogi drugi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: