{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU i Svjetska banka spremne da izdvoje 25 miliona eura

S
28.9.2009. u 14:54
0
0
EU i Svjetska banka spremne da izdvoje 25 miliona eura
0
EU i Svjetska banka spremne da izdvoje 25 miliona eura
EU preko svojih fondova i Svjetska banka spremni su odmah da izdvoje 25 miliona eura za investiranje u BiH, ali samo za projekte koji su spremni i koji mogu biti realizovani - rekao je danas u Sarajevu predsjednik Bečkog ekonomskog foruma Erhard Busek.
"Da bi ti projekti mogli biti realizovani potreban je i politički dogovor onih koji donose odluke", rekao je Busek na konferenciji za novinare nakon okončanja dvodnevnog skupa.

Prema njegovim riječima, zakonsko-pravni okvir za investiranje u BiH sasvim je uredu, ali proces odlučivanja na različitim nivoima u BiH predstavlja prepreku za investitore.

"Taj proces donošenja odluka koje su bitne za investiranje u BiH trebalo bi da bude brži" - smatra Busek, dodajući da poteškoća ima, ali da, ako smo spremni da pronalazimo rješenja i da ih prevaziđemo, ima načina kako da to učinimo.

Prema njegovim riječima, svrha ovog foruma je u umrežavanju potencijalnih investitora i predstavnika sektora gdje te investicije mogu biti realizovane.

"U BiH postoje velike potrebe za ulaganjima. To su, prije svega, energetski i infarastrukturni sektor" - istakao je Busek i dodao niko nije očekivao tako veliki i impresivan odziv investitora za učešće na ovom forumu.

On smatra da su poteškoće od globalne ekonomske krize u drugim regionima i zemljama mnogo veće nego u ovom regionu.

"Vi možete mnogo lakše živjeti sa ovom krizom i prevladati je nego što je to u drugim dijelovima svijeta koje je kriza duboko pogodila. Da bi se mogli nositi sa globalnom ekonomskom krizom i pobjediti je potrebno je da se svi angažujemo da damo dodatni podsticaj investicijama preko kojih možemo da tražimo rješenja ove krize" - pojasnio je Busek.

On je podržao ideju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića o osnivanju Regionalne razvojne banke i dodao da ona zaživljava, te da su već u toku pripreme pod pokroviteljstvom Austrijske i Slovenačke razvojne banke, a zainteresovane su i razvojne banke Italije, Njemačke i Francuske.

Busek je najavio da će se u novembru u Beču okupiti veliki broj investitora, te da je formiran i Upravni komitet u kojem sjede guverneri centralnih banaka iz regiona.

Špirić je ubijeđen da će sa ove konferencije biti poslate poruke o pozitivnoj privrednoj klimi i potencijalima u BiH, kao i poruke investitorima da je BiH spremna za dalji razvoj privrede i da predstavlja sigurno područje za plasman investicija.

"Organizacija ovog foruma dolazi u pravo vrijeme, kada smo u prilici da sagledamo mogućnosti investiranja u BiH i kada dobijamo prve signale oporavka od negativnih efekata globalne finansijske krize. Bila je ovo prilika da se brojni investitori upoznaju sa potencijalima sa kojima BiH raspolaže kada su u pitanju investicije u sektoru energetike, infrastrukture i finansija" - naglasio je Špirić.

On je istakao da je i na ovom forumu posebna dimenzija bila posvećena potrebi regionalne saradnje.

"Ubijeđen sam da će regionalna saradnja i u političkom, ekonomskom, infrastrukturnom i svakom drugom smislu ubrzati put zemalja regiona ka članstvu u EU" - naveo je Špirić, pojasnivši da mu je cilj pokretanja ideje o formiranju regionalne razvojne banke bio da na taj način bude podstaknuto rješavanje mnogih izazova zemalja jugoistočne Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: