Bečki ekonomski forum
0

EU i Svjetska banka spremne da izdvoje 25 miliona eura

SRNA
EU preko svojih fondova i Svjetska banka spremni su odmah da izdvoje 25 miliona eura za investiranje u BiH, ali samo za projekte koji su spremni i koji mogu biti realizovani - rekao je danas u Sarajevu predsjednik Bečkog ekonomskog foruma Erhard Busek.

"Da bi ti projekti mogli biti realizovani potreban je i politički dogovor onih koji donose odluke", rekao je Busek na konferenciji za novinare nakon okončanja dvodnevnog skupa.

Prema njegovim riječima, zakonsko-pravni okvir za investiranje u BiH sasvim je uredu, ali proces odlučivanja na različitim nivoima u BiH predstavlja prepreku za investitore. 

"Taj proces donošenja odluka koje su bitne za investiranje u BiH trebalo bi da bude brži" - smatra Busek, dodajući da poteškoća ima, ali da, ako smo spremni da pronalazimo rješenja i da ih prevaziđemo, ima načina kako da to učinimo. 

Prema njegovim riječima, svrha ovog foruma je u umrežavanju potencijalnih investitora i predstavnika sektora gdje te investicije mogu biti realizovane. 

"U BiH postoje velike potrebe za ulaganjima. To su, prije svega, energetski i infarastrukturni sektor" - istakao je Busek i dodao niko nije očekivao tako veliki i impresivan odziv investitora za učešće na ovom forumu. 

On smatra da su poteškoće od globalne ekonomske krize u drugim regionima i zemljama mnogo veće nego u ovom regionu. 
"Vi možete mnogo lakše živjeti sa ovom krizom i prevladati je nego što je to u drugim dijelovima svijeta koje je kriza duboko pogodila. Da bi se mogli nositi sa globalnom ekonomskom krizom i pobjediti je potrebno je da se svi angažujemo da damo dodatni podsticaj investicijama preko kojih možemo da tražimo rješenja ove krize" - pojasnio je Busek.  

On je podržao ideju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića o osnivanju Regionalne razvojne banke i dodao da ona zaživljava, te da su već u toku pripreme pod pokroviteljstvom Austrijske i Slovenačke razvojne banke, a zainteresovane su i razvojne banke Italije, Njemačke i Francuske. 

Busek je najavio da će se u novembru u Beču okupiti veliki broj investitora, te da je formiran i Upravni komitet u kojem sjede guverneri centralnih banaka iz regiona. 

Špirić je ubijeđen da će sa ove konferencije biti poslate poruke o pozitivnoj privrednoj klimi i potencijalima u BiH, kao i poruke investitorima da je BiH spremna za dalji razvoj privrede i da predstavlja sigurno područje za plasman investicija. 

"Organizacija ovog foruma dolazi u pravo vrijeme, kada smo u prilici da sagledamo mogućnosti investiranja u BiH i kada dobijamo prve signale oporavka od negativnih efekata globalne finansijske krize. Bila je ovo prilika da se brojni investitori upoznaju sa potencijalima sa kojima BiH raspolaže kada su u pitanju investicije u sektoru energetike, infrastrukture i finansija" - naglasio je Špirić.  

On je istakao da je i na ovom forumu posebna dimenzija bila posvećena potrebi regionalne saradnje. 
"Ubijeđen sam da će regionalna saradnja i u političkom,  ekonomskom,  infrastrukturnom i svakom drugom smislu ubrzati put zemalja regiona ka članstvu u EU" - naveo je Špirić, pojasnivši da mu je cilj pokretanja  ideje o formiranju regionalne razvojne banke bio da na taj način bude podstaknuto rješavanje mnogih izazova zemalja jugoistočne Evrope.