Okrenuli ventil
105

Erdogan i Putin pustili u rad dionicu Turskog toka: Gas i za milione domova u Evropi

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednici Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin svečano su na ceremoniji u Istanbulu pustili u rad dionicu gasovoda Turski tok. Dvojica predsjednika su to učinili simboličnim okretanjem ventila, a na bini su im se pridružili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Turski tok je megaprojekt koji čine dva kraka plinovoda kojim će ruski plin biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu.

Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara plina. Jedan krak će ruskim plinom opskrbljivati Tursku, a drugim će plin biti transportiran prema Evropi. Kapacitet ovog gasovoda bit će 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Drugi krak ovog gasovoda, koji nazivaju Balkanskim tokom, protezat će se od Rusije, preko Bugarske i Srbije, pa sve do Mađarske.

Turski predsjednik je poručio da je "Turski tok" pokazatelj dobre saradnje Turske i Rusije i historijski energetski projekt u regionu i da će zahvaljujući njemu milioni domova biti snabdjeveni gasom.

Erdogan je izjavio da Rusija ostaje glavni dobavljač gasa za Tursku, kao i da će dvije zemlje u budućnosti realizovati nove zajedničke projekte u oblasti energetike.

"Potražnja Turske za gasom je u porastu. Rusija je naš glavni dobavljač. Iz Rusije nam je isporučeno 400 milijardi kubnih metara gasa. Naša saradnja u oblasti energetike je veoma uspješna. Nastavit ćemo realizovati nove projekte s Rusijom", istakao je on

Putin je izjavio da su Rusija i Turska primjer djelotvorne saradnje u svjetlu eskalacije situacije na Bliskom Istoku.

Ruski predsjednik je na svečanosti rekao da je ovo veoma značajan događaj za zemlje jugoistočne Evrope, kao i cijelu Evropu.