Branko Dokić
0

Energetski sektor u BiH nedovoljno zakonski reguliran

FENA
Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i Parlamentarna skupština BiH organizirali su danas radionicu za parlamentarce jugoistočne Evrope "Podrška parlamenata harmonizovanim reformama energetskog sektora u jugoistočnoj Evropi".

Cilj radionice je ukazati na neophodnost intenziviranja aktivnosti iz energetskog sektora te podstaći parlamentarce da se aktivnije uključe u probleme iz ove oblasti.

"Parlamentarci će prvi put zajednički raspravljati o problemima iz energetske suradnje i energetske učinkovitosti ovog dijela Evrope", kazao je generalni sekretar RCC-a Hidajet Biščević.

BiH je, kada je iskorištenost potencijala energetskog sektora u pitanju, u zaostatku u odnosu na zemlje EU, objasnio je predsjednik Odbora za energetiku, industriju i rudarstvo FBiH Mirza Kušljugić.

"BiH je jedna od rijetkih zemalja koja nema energetsku strategiju od koje sve polazi. Tada dolazimo u situaciju da se povlače ad hoc potezi što u energetici ne daje nikakve rezultate. Ustvari, radi se o velikim parama. Jedan ozbiljan energetski blok nije moguće realizirati bez milijarde eura kao ni bez ozbiljnih priprema i radova koji traju šest do osam godina", kazao je Kušljugić.

Paušalni potezi, bez pomnog planiranja i stranih investicija, dovode do situacije u kojoj je BiH sada, a to je, kazao je Kušljugić, veoma ozbiljna situacija.

Mišljenja je da su za ovakvu situaciju odgovorna upravo politička pitanja i pojedinci iz izvršne vlasti u javnim preduzećima poput "Elektroprivrede" koji misle da mogu sami izraditi "optimalnija rješenja za njih".

"To je pogrešan pristup i naredni period će pokazati da smo, u zadnje dvije-tri godine, bespotrebno izgubili najmanje deset godina", kazao je Kušljugić.

A koliko smo zaista u zaostatku za zemljama EU govore i podaci koje je u uvodnom izlaganju iznio predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamenta BiH Branko Dokić.

Dokić je podsjetio da se zemlje EU sve više okreću proizvodnji energije iz obnovljivih izvora radi smanjenja štetnih emisija.

"U BiH postoje istraživanja u vezi s iskorištavanjem vjetra u proizvodnji energije, ali je to još daleko od konkretne realizacije", kazao je Dokić.

Istakao je da je uloga parlamentaraca u ovoj oblasti izuzetno značajna jer je ona nedovoljno zakonski regulirana.

"Apeliram na političke autoritete da se što prije priključe trendu i potencijale BiH počnu posmatrati kao razvojnu šansu za BiH", naglasio je Dokić.