biznis
0

Cijene nafte skliznule uoči izvještaja o američkom BDP-u

FENA
Cijene nafte na američkom tržištu u četvrtak su se spustile s ranije dosegnutih najviših razina u dvije i po godine, zbog zabrinutosti ulagača u pogledu prognoza rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Na američkom je tržištu barel nafte pojeftinio četiri centa na 112,72 dolara, nakon što je ranije dotaknuo najvišu razinu u dvije i po godine od 113,70 dolara. Na tržištu u Londonu nafta je pojeftinila za jedan cent, na 125,12 dolara za barel.

"Tržišta su zabrinuta uoči objave američkog BDP-a u prvom tromjesečju. Kako je dolar još uvijek slab, a cijene nafte nastavljaju padati, vjerujem da se radi o pitanju potražnje, odnosno neizvjesnostima u vezi s potražnjom iz SAD-a", ocjenjuje situaciju na tržištima analitičar naftnih tržišta Global Risk Managementa Thorbjorn Bak Jensen.

Čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke u srijedu je ustvrdio da gospodarski oporavak teče umjerenim tempom, da se stanje na američkom tržištu rada postupno poboljšava, te da je banka odlučila zadržati kamatne stope nepromijenjenima.

Fed je u svojim najnovijim gospodarskim prognozama revidirao nadolje procjene gospodarskog rasta SAD-a u 2011. na između 3,1 i 3,3 posto, sa u januaru prognoziranih 3,4 do 3,9 posto.

Gospodarske prognoze gurnule su tako u drugi plan utjecaj daljnjeg slabljenja dolara i pada američkih zaliha nafte na kretanje cijena nafte.

Tržišta su sada u očekivanju objave podataka o američkom BDP-u u prvom kvartalu koji bi, prema prognozama analitičara, trebali pokazati usporavanje godišnje stope rasta na dva posto, nakon 3,1-postotnog rasta u četvrtom tromjesečju.

Službeni podaci američke vlade u srijedu su pokazali pad zaliha benzina u prošloj sedmici za 2,51 milijun barela na 205,59 milijuna barela, najnižu razinu od augusta 2009. i najnižu u mjesecu aprilu od 2007.

Cijena barela košarice nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u srijedu je iznosila 119,34 dolara, što je za 38 centi više nego u utorak, prenosi Hina.