biznis
0

Slabiji dolar potaknuo cijene nafte

FENA
Cijene barela sirove nafte porasle su u petak na londonskom tržištu iznad razine od 115 dolara nakon što je slabiji dolar prigušio utjecaje bojazni u vezi s potražnjom koje su potpirili dugovi u eurozoni i slabi američki gospodarski podaci.

Cijene barela sirove nafte porasle su u Londonu za 28 centi na 115,33 dolara. Na američkom tržištu bile su u plusu 64 centa i iznosile su 100,87 dolara, nakon što su u četvrtak pale više od jedan posto.

Dolar je oslabio prema svim ključnim svjetskim valutama, dotaknuvši rekordno nisku razinu naprema švicarskom franku i najnižu razinu u tri godine prema novozelandskom dolaru.

"Neposredni faktor koji utječe na smjer trgovine sirovom naftom je američki dolar, koji pomaže poduprijeti cijene", kazao je Victor Shum, analitičar iz tvrtke Purvin & Gertz u Singapuru. Slabiji dolar čini robu čije su cijene iskazane u američkoj valuti atraktivnom za potrošače koji koriste druge valute.

"Osim toga, u ponedjeljak je u SAD-u Dan sjećanja na pale američke vojnike“, podsjetio je. "Očekujemo danas nizak obujam trgovine a na cijene nafte utjecat će oscilacije na deviznim tržištima", kazao je Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

Grupa G-8 upozorila je u petak na oprez vezano za cijene, uz napomenu da više cijene roba otežavaju daljnji rast sve dok se globalni gospodarski oporavak oslanja na poticajne mjere. To je, zajedno sa zabrinutošću za potražnju koja proizlazi iz dužničke krize u eurozoni i razočaravajuće podatke u vodećem potrošaču energije SAD-u, zakočilo rast cijena nafte.

Tržišta strahuju od grčke insolventnosti nakon što je čelnik ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker u četvrtak upozorio da bi MMF mogao Grčkoj uskratiti iduću tranšu pomoći. Slabi gospodarski podaci iz SAD-a također su tokom noći izazvali zabrinutost oko potražnje za naftom.

Neočekivano slabi podaci o osobnoj potrošnji zakočili su američko gospodarstvo u prvom kvartalu, s rastom BDP-a za 1,8 posto na godišnjoj razini, što je manje nego što se očekivalo, padom korporativne dobiti i novim znakovima usporavanja na tržištu rada. To ukazuje na mukotrpnu borbu za oporavak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenosi Hina, objavila je u međuvremenu na svojim web stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 109,83 dolara što znači da je bila 1,84 dolara viša nego dan ranije.