biznis
0

Cijene nafte zakočene strahom od slabije potražnje u SAD-u

FENA
Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na svjetskim tržištima ispod razine od 113 dolara, zakočene strahom od slabije potražnje za gorivom uoči sezone vožnje u SAD-u a uteg im je bio i jači dolar.

Na američkom su tržištu cijene nafte za isporuke u julu ostale gotovo nepromijenjene, na 99,55 dolara po barelu, nakon što su u utorak skočile na 99,59 dolara. U Londonu se barelom trgovalo po 22 centa višoj cijeni od 112,75 dolara. U srijedu zaključio je trgovinu u plusu 2,43 dolara.

Cijene su u utorak skočile dva posto nakon što je investicijska banka Goldman Sachs povisila prognozu njihove vrijednosti u idućih 12 mjeseci sa 107 na 120 dolara, dok je prognoza za kraj 2012. podignuta sa 120 na 140 dolara.

Naftna tržišta su se u srijedu stabilizirala nakon što su najnoviji podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali da su se zalihe sirove nafte u prošloj sedmici smanjile za samo 860 hiljada barela, što je znatno manje no što su analitičari očekivali, pa su ponovno ojačale bojazni da visoke cijene nagrizaju potrošnju benzina uoči početka ljetne sezone vožnje predstojećeg vikenda, kada se u SAD-u obilježava Dan sjećanja na poginule američke vojnike.

Zalihe benzina također su odrazile slabiju potražnju, povećavši se za 2,4 miliona barela. Analitičari su očekivali njihov rast za 300 hiljada barela.

"Čini se da izvještaj API-ja od utorka pokazuje slabu potražnju za benzinom, pa bi mogla okopniti potpora koju je to gorivo pružalo cijenama nafte", rekao je analitičar Credit Agricole Christophe Barret.

Jači dolar također je zakočio cijene nafte, budući da smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, prigušujući time potražnju. Američka valuta ojačala je u srijedu prema euru 0,2 posto.

OPEC je u međuvremenu na svojim web stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 105,46 dolara, što znači da je pala 2,42 dolara u odnosu na dan ranije, prenosi Hina.