biznis
0

Oporavak cijena nafte na međunarodnim tržištima

FENA
Cijene nafte oporavile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, skočivši više od tri dolara zahvaljujući slabijem dolaru i valu kupovina nakon prošlosedmičnog strmoglavog pada.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u junu porasle su u Londonu 3,40 dolara na 112,53 dolara. Na američkom tržištu bile su više 2,87 dolara i barelom se trgovalo po 100,05 dolara.

"Razloge valja tražiti u kombinaciji nešto slabijeg američkog dolara, rasta azijskih tržišta dionica i kupovine motivirane niskim cijenama", rekao je Carsten Fritsch, analitičar iz Commerzbank u Frankfurtu.

"Neki sudionici na tržištu smatraju da je niža razina cijena nakon oštrog pada u četvrtak dobra prilika za kupovinu“, dodao je.

Prošlog sedmice su cijene zabilježile najoštriji pad od druge polovine 2008., spustivši se devet posto.

Dolar je u ponedjeljak pao 0,5 posto naprema košarici valuta dok je euro ojačao budući da su pojedini ulagači nedavne rasprodaje ocijenili pretjeranima. Slabiji dolar podupire cijene nafte jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta potičući potražnju.

Ove sedmice tržišta će nastojati utvrditi jesu li visoke cijene nafte utjecale na potražnju. U fokusu će biti i kineski podaci o uvozu u apeilu, ali i mjesečne prognoze Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodne agecnije za energiju (IEA).

OPEC je u međuvremenu, prenosi Hina, objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 104,40 dolara, što znači da je bila 8,40 dolara niža nego dan ranije.