biznis
0

Cijene dionica na azijskim berzama danas porasle

FENA
Na azijskim berzama cijene dionica su danas porasle, zahvaljujući naznakama jačanja američke privrede i stabilizaciji indeksa na Wall Streetu nakon oštrog pada dan prije.

Azijske ulagače ohrabrila je jučerašnja stabilizacija cijena dionica na Wall Streetu, nakon oštrog pada dan prije, izazvanog snažnim rastom cijena nafte.

Nakon što se jučer, po prvi put od septembra 2008. godine, probila iznad nivoa od 102 dolara po barelu, jutros se terminska cijena nafte na berzi u New Yorku stabilno kreće oko 102,30 dolara.

Ulagače su ohrabrili i jučer objavljeni makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje američke privrede.

Japanski automobilski div Honda Motor, koji na stranim tržištima ostvaruje 84 posto prihoda, ojačao je 0,6 posto na berzi u Tokiju. Najveća rudarska kompanija na svijetu BHP Billiton pridobila je 0,5 posto, a naftna kompanija Woodside Petroleum se povećala za 1,4 posto. Australski proizvođač čelika BlueScope Steel (-2 posto) bio je jedan od rijetkih gubitnika.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 0,2 posto u zelenom na 137,72 boda. Japanski indeks Nikkei 225 ojačao je 0,89 posto, hongkonški Hang Seng se uzdignuo 0,32, a kineski CSI 300 je oslabio 0,67 posto. Južnokorejski indeks Kospi je uzletio 2,17 posto.

Na evropskim berzama cijene dionica su jutros porasle, zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte i podacima koji ukazuju na jačanje američke privrede. Londonski indeks FTSE 100 trenutno je u zelenom 0,41 posto, frankfurtski se DAX povećao 0,50, a pariški CAC 40 je porastao 0,44 posto.