Na krilima dobrih vijesti iz SAD-a
0

Porasle dionice japanskih izvoznika

FENA
Na većini azijskih berzi cijene dionica su danas blago porasle, zahvaljujući pozitivnim vijestima s američke korporativne scene i opreznom optimizmu Feda u vezi oporavka privrede SAD-a.

Niz boljih od očekivanja kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija i najave preuzimanja potaknule su jučer, javljaju agencije, rast cijena dionica na Wall Streetu, što je jutros pozitivno utjecalo na azijske ulagače.

Ohrabrilo ih je i Fedovo povećanje procjene rasta američke privrede u ovoj godini, premda je središnja banka i dalje oprezna u vezi oporavka tamošnjeg tržišta rada.

Nada u jačanje američkog tržišta izazvala je jutros rast cijena dionica japanskih automobilskih kompanija. Cijena Honde porasla je 2, a Nissana 1,4 posto. Rasle su i dionice drugih japanskih izvoznika. Canon je tako osvojio 3,9, a Sony 1,8 posto.

Na berzi u Sydneyju najveći australski avioprijevoznik Qantas Airways je skočio 5,4 posto nakon što je izvijestio o snažnom rastu kvartalne dobiti. Južnokorejski automobilski div Hyundai Motor je bio na dobitku 1,7 posto. U Hong Kongu kineska naftna kompanija Cnooc povećala se 1,5 posto, a u Tokiju je Inpex Corp. skočio 3 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 0,5 posto u zelenom na 138,65 bodova. Japanski indeks Nikkei 225 je pridobio 0,26 posto, hongkonški Hang Seng se povećao 0,63, a kineski CSI 300 indeks je skliznuo 0,08 posto. Južnokorejski indeks Kospi se spustio 0,60 posto.

Na evropskim berzama su cijene dionica jutros porasle, peti dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Londonski indeks FTSE 100 trenutno je u plusu 0,10 posto, frankfurtski se DAX povećao 0,10, a pariški CAC 40 bilježi rast od 0,12 posto.