biznis
0

Rast dionica na azijskim berzama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na azijskim su berzama vodeći indeksi danas porasli na najviše nivoe u zadnje dvije i pol godine, dok se cijena nafte kreće blizu najvišeg nivoa u 27 mjeseci, zahvaljujući podacima iz SAD-a koji ukazuju na jačanje oporavka najvećeg svjetske ekonomije, prenose agencije.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok vodećih indeksa na Wall Streetu na nove najviše nivoe u više od dvije godine, nakon podatka da je industrijska aktivnost u SAD-u u decembru porasla po najvišoj stopi u sedam mjeseci.

Slijedeći veliki test za američku ekonomiju i Wall Street uslijedit će u petak, kada će biti objavljen izvještaj o zaposlenosti u decembru.

Jačanje američke ekonomije oživjelo je i nadu u rast potražnje za naftom, pa se cijena 'crnog zlata' jutros kreće oko 91,60 dolara po barelu, nedaleko najviših nivoa u više od dvije godine. Ubrzanje oporavka najveće svjetske ekonomije izazvalo je i jačanje dolara.

Toyota Motor, koja u Sjevernoj Americi prodaje više vozila nego na bilo kojem drugom tržištu, ojačala je 1,5 posto na berzi u Tokiju. Trgovačka kuća Mitsubishi Corp je skočila 4,2 posto, dok je rudarski div BHP Billiton u Sydneyju osvojio 0,4 posto. Kineski Jiangxi Copper je također pridobio 0,4 posto, a kineski Zhaojin Mining Industry ojačao 3,6 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 0,5 u zelenom na 138,65 bodova, odnosno na najvišem nivou od 26. juna 2008. godine. Japanski indeks Nikkei 225 je porastao 1,65 posto, hongkonški Hang Seng je pridobio 0,99, a kineski CSI 300 indeks se povećao 1,96 posto. Južnokorejski indeks Kospi je porastao 0,73 posto.

Cijene evropskih dionica jutros su porasle, a najviše u Londonu, gdje je danas prvi radni dan u ovoj godini. Londonski indeks FTSE 100 trenutno je u plusu 1,55 posto, frankfurtski DAX se spustio 0,42, a pariski CAC 40 je na dobitku 0,03 posto.