biznis
0

Cijena nafte u Londonu ispod 115 dolara

FENA
Cijena sirove nafte na londonskom tržištu spustila se u ponedjeljak ispod 115 dolara za barel, nakon što je zabrinutost zbog potražnje uoči ključnog ovosedmičnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pritisnula tržište.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 1,09 dolara, na 114,75 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 95 centi i iznosila 99,27 dolara.

Znakovi da visoke cijene nafte pogađaju potražnju na Zapadu, što je potvrdio najlošiji američki izvještaj o zaposlenosti od septembra prošle godine, zabrinjavaju ključne članice OPEC-a na čelu sa Saudijskom Arabijom.

One će se založiti za povećanje proizvodnje kako bi se smanjile cijene i podupro gospodarski rast, bi se ali tome mogli usprotiviti Iran i Venecuela.

"Nema potrebe povećati proizvodnju na 159. sastanku OPEC-a", rekao je iranski predstavnik u OPEC-u Mohammad Ali Khatibi, navodi se u izvještajima koji se pozivaju na internetsku stranicu tamošnjeg ministarstva nafte SHANA. Slabi gospodarski podaci iz SAD-a, posebno oni s tržišta rada, i dalje utječu na kretanja cijena na tržištima, tumače analitičari.

"Mislim da će izvještaj o zaposlenosti od petka i dalje utjecati na tržište. Slabi podaci smanjili su vjerojatnost rasta kamatnih stopa u SAD-u i izglede za rast", izjavio je Thorbjoern Bak Jensen, analitičar iz tvrtke A/S Global Risk.

Nemiri tokom proteklog vikenda na Bliskom istoku mogli bi, pak, ograničiti pad cijena zbog obnavljanja zabrinutosti oko širenja sukoba na najveće svjetske proizvođače nafte i plina te potencijalnih poremećaja globalne opskrbe.

OPEC je u ponedjeljak objavio na svojim web stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte iznosila u petak 110,44 dolara, što znači da je bila 53 centa viša nego prethodni dan, prenosi Hina.