biznis
0

Rast cijena nafte nakon prognoze Goldman Sachsa

FENA
Cijene sirove nafte skočile su u utorak na svjetskim tržištima nakon što je Goldman Sachs povisio prognozu cijena nafte na londonskom tržištu, ukazujući na snažan rast potražnje za gorivom.

Cijene nafte za isporuke u julu porasle su na londonskom tržištu 1,58 dolara na 111,68 dolara za barel, da bi se naknadno stabilizirale na 111,53 dolara. Na američkom tržištu bile su u plusu 1,45 dolara i iznosile su 99,15 dolara.

Američka investicijska banka Goldman Sachs povisila je prognozu cijene barela sirove nafte u Londonu u narednih 12 mjeseci sa 107 na 120 dolara. Prognoza za kraj 2012. podignuta je pak sa 120 na 140 dolara, uz obrazloženje da će rastuća potražnja za gorivom isušiti globalne zalihe i OPEC-ove rezervne proizvodne kapacitete.

Ostali analitičari također su prognozirali rast cijena nafte. Tako je banka Morgan Stanley povisila prognozu cijena sirove nafte u Londonu u 2011. na 120 dolara za barel, s prijašnjih 100 dolara, a za 2012. sa 105 na 130 dolara.

"Vrlo je vjerojatno da će OPEC na smanjenje zaliha odgovoriti podizanjem proizvodnje, a kao reakciju očekujemo rast cijena koje trenutno stagniraju, budući da rezervni kapaciteti i dalje kližu prema neodrživim razinama", navodi se u bančinom izvještaju.

"Ne isključujem mogućnost da se cijene nafte vrate na najvišu razinu zabilježenu u ovoj godini ako OPEC zadrži proizvodnju na važećoj razini, te posebno ako podaci iz SAD-a budu snažni, što očekujemo“, kazala je Amrita Sen, analitičarka Barclays Capitala.

Organizacija zemalja izvoznica nafte raspravljat će o proizvodnoj politici 8. juna na redovnom sastanku u Beču.

U međuvremenu je OPEC na svojim web stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 105,46 dolara, što znači da je bila 1,96 dolara niža nego na kraju prošle sedmice, prenosi Hina.